Wild+zwijn+met+Afrikaanse+varkenspest+buiten+Sardini%C3%AB
Nieuws
© Twan Wiermans

Wild zwijn met Afrikaanse varkenspest buiten Sardinië

Voor het eerst sinds lange tijd is er buiten het eiland Sardinië een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn gevonden. Dat zwijn is gevonden in de regio Piëmonte (Noord-Italië).

Het besmette wilde zwijn is 6 januari gevonden in Ovada, ten noorden van Genua. Noord-Italië is de regio waar de meeste varkens, circa 85 procent van het totaal aantal in Italië, wordt gehouden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn in deze regio kan dus flinke consequenties hebben voor de export naar derde landen. Dat kan ook gelden voor de export van de beroemde droge Italiaanse hammen. Omdat de besmettting met Afrikaanse varkenspest tot nu toe beperkt was tot het eiland Sardinië hadden de Italianen geen last van handelsbeperkingen.

In de regio zijn dan ook direct beperkende maatregelen afgekondigd en wordt de zoektocht naar meer besmette zwijnen gestart. Daarbij roept onder andere senator Gian Marco Centinaio van de partij Lega op tot maatregelen, zoals ook een krimp van het aantal wilde zwijnen in de regio. Daar is te lang niets aan gebeurd.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer