POV adviseert varkenshouder: 'Controleer veewagen op reinheid'

Een dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens met varkens is verplicht. Die moeten dan ook brandschoon aankomen op het varkensbedrijf. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept varkenshouders op om dit strikt te controleren.

POV+adviseert+varkenshouder%3A+%27Controleer+veewagen+op+reinheid%27
© Van Dijk Varkenshandel

De regels voor het reinigen en ontsmetten (R&O) van veewagens zijn in Europa niet overal hetzelfde. In Nederland is de regel dat een veewagen na het laden direct op het bedrijf moet worden gereinigd en ontsmet. In het buitenland wordt gewerkt volgens de EU-regels, waarbij er bijvoorbeeld geen lijst is van officiële R&O-plaatsen. Ook niet in Duitsland.

Wel zijn daar vlakbij de grens erkende wasplaatsen voor veewagens. Vee&Logistiek Nederland en de POV adviseren transporteurs dringend om hier gebruik van te maken. Naast het schoonmaken direct na transport, is het ook verplicht dat veewagens, afkomstig uit landen waar Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens woedt, een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan na binnenkomst in Nederland.


Wegsturen als wagen niet schoon is

Toch hoort de POV dat veewagens van buitenlandse transportbedrijven niet altijd schoon lijken. 'Als een wagen niet schoon is of uit de papieren niet blijkt dat er ontsmetting heeft plaatsgevonden, moet je de veewagen weer wegsturen', zegt beleidsmedewerker Fleur Bartels. Ze wijst daarbij op de AVP-preventiescan.

'Dat is natuurlijk lastig als de biggen of vleesvarkens klaar staan voor transport, maar je kunt het risico op een besmetting met Afrikaanse varkenspest niet nemen. De consequenties voor je eigen bedrijf en de hele varkenssector in Nederland zijn heel groot.'

Downloads
AVP-preventiescan

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer