Veenhuizer boeren verkopen via eigen site

Vijftien boeren uit het Drentse Veenhuizen verkopen via een nieuwe website hun eigen producten. Steeds meer consumenten uit de regio weten de site te vinden.

Rika Schuiling is bedrijfsleider van een bijzonder bedrijf. Het sociaal agrarisch bedrijf Eerste Wijk is een voortzetting van de voormalige gevangenisboerderij in Veenhuizen en ligt naast een van de locaties van de penitentiaire inrichting.

'Wij werken veel met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Naast een groentetuin verbouwen wij onder meer hop, gerst en prei. In de coronatijd zijn wij begonnen met de verkoop van prei rechtstreeks aan de consument. Dat liep zo goed dat we met een aantal mensen het idee voor een eigen website hebben uitgewerkt.'


Pakketten samenstellen

De bestellingen komen aan het begin van de week online binnen bij Schuiling. Op woensdag weten de boeren wat ze moeten afleveren bij haar en op donderdag worden bij Eerste Wijk de pakketten voor de klanten samengesteld.

'Toen we begonnen, waren er nog niet zoveel verse groenten om te oogsten, maar dat is nu gelukkig anders. Je ziet bij onze klanten dat veel mensen thuis geen moestuintje hebben, maar wel graag verse groenten willen eten. Wij proberen via onze site ook te stimuleren dat mensen meer seizoensproducten gaan eten. Dus bijvoorbeeld geen groenten die eerst de halve wereld moeten overvliegen om hier te komen.'


Unesco Werelderfgoed

Veenhuizen is onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid dat sinds kort Unesco Werelderfgoed is. Schuiling verwacht niet meer verkopen van agrarische streekproducten door het toenemende toerisme. Zij hoopt wel dat de Veenhuizer boeren binnenkort hun producten aan de gevangenissen mogen leveren.

'Er loopt een nieuwe aanbesteding bij de gevangeniskeuken waar ze nu graag zien dat alle producten uit de nabije omgeving komen. Onze Veenhuizer boeren wonen allemaal binnen een straal van 20 kilometer. Dus wat dat betreft zou ons collectief een perfecte leverancier zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer