Delphy: compost van reststromen uit bollenteelt van waarde en veilig

Compost geproduceerd van reststromen uit de bollenteelt kan veilig worden toegepast in de teelt, mits de compostering goed is uitgevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Delphy-team Bloembollen en Bolbloemen.

Delphy%3A+compost+van+reststromen+uit+bollenteelt+van+waarde+en+veilig
© Delphy

Bloembollenbedrijven produceren restmateriaal dat bestaat uit onder meer pelafval, gewasresten, stro en zieke bollen en knollen. Dat is organisch materiaal dat bijvoorbeeld na compostering goed over het land kan worden uitgereden. De resten kunnen op die manier bijdragen aan een gezonde bodem.

Sommige ondernemers zijn huiverig om compost die wordt gemaakt van restmateriaal uit de bollenteelt, toe te passen op hun percelen. Reden hiervoor is dat telers bang zijn dat niet alle bacteriën, schimmels en wortelonkruiden zijn gedood. Vandaar dat Delphy heeft onderzocht hoe compost gemaakt van reststromen uit de bollenteelt veilig kan worden toegepast.


Proefvelden

In de proef zijn 'zieke reststromen' uit het sierteeltcluster door afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden gecomposteerd. De bodemverbeteraar is daarna uitgestrooid op proefvelden waar tulpen en hyacinten zijn geteeld. Daarna zijn de planten en gerooide bollen onderzocht op gezondheid. Delphy concludeert op basis van dit eenjarige onderzoek dat de compost gemaakt van restmateriaal veilig is.


Daarbij is een belangrijke voorwaarde dat compostering op een goede manier wordt uitgevoerd en dat deze voldoet aan de eisen van de Beoordelingsrichtlijn Keurcompost. Ook moeten voor een goede procesvoering ideale omstandigheden voor compostering worden gecreëerd. Het Delphy-onderzoek vond plaats in het kader van een traject waarin een aantal samenwerkende partijen in de Greenport Duin- en Bollenstreek onderzoek doet naar mogelijkheden voor meer lokaal gebruik van groene reststromen uit het sierteeltcluster.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer