Ctgb heeft toelating grondontsmettingsmiddelen goed onderbouwd

De toelating voor de middelen Nemasol en Monam blijft van kracht. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) eerder deze week. De middelen dienen als grondontsmetting op basis van de stof metam-natrium en hebben onder meer een toelating in de teelt van bloembollen, pootaardappelen en in de vermeerdering van aardbeienplanten.

Ctgb+heeft+toelating+grondontsmettingsmiddelen+goed+onderbouwd
© Huisman Media

Stichting Bollenboos had bij de bezwaarcommissie van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en in tweede instantie bij het CBb aangevoerd dat de toelatingen onterecht waren. Daarbij stelde de stichting dat het besluit niet gebaseerd was op studies over toepassing en verspreiding in Nederland. Ook gaf het collectief aan dat gegevens over de mate waarin omwonenden worden blootgesteld nog steeds ontbreken.

Het CBb oordeelt dat het Ctgb op basis van de eisen uit de gewasbeschermingsmiddelenverordening 1107/2009 terecht tot deze toelatingen heeft besloten. In 2014 heeft het Ctgb de middelen Nemasol en Monam tijdelijk geschorst en vervolgens met een aangescherpt gebruiksvoorschrift weer toegelaten. In 2019 besloot het Ctgb onder een aantal strenge toepassingsvoorschriften tot verlenging van Monam en een herregistratie van Nemasol.

Tegen deze besluiten maakte stichting Bollenboos bezwaar en dat leidde tot een beroep. Het CBb concludeert dat met de opgelegde voorschriften het risico voor mens en dier aanvaardbaar is. Wel vindt het CBb dat het Ctgb bij de beoordelingen niet had moeten uitgaan van het voor oudere toelatingen geldende overgangsrecht, maar van de verordening 1107/2009. Overigens stelt het CBb in het vonnis dat de eisen uit deze verordening niet tot een andere uitkomst zouden leiden voor beide middelen. Daarmee blijven de door het Ctgb afgegeven herregistraties in stand.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer