'Wie wil er nog landbouwminister worden?'

Het formeren is officieel begonnen. Formateur Mark Rutte is op zoek naar maar liefst twintig ministers die zitting willen nemen in Rutte IV. Maar hoe aantrekkelijk is het nog om een ministerpost te mogen bekleden?

%27Wie+wil+er+nog+landbouwminister+worden%3F%27
© Dirk Hol

In het nieuwe kabinet zullen twee ministers verbonden zijn aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Naast een landbouwminister zal er een speciale minister van Natuur en Stikstof komen. Kandidaten voor deze posten zal Rutte met een kaarsje moeten zoeken. Het afbreukrisico is groot en leiding geven aan een transitie in crisistijd is geen sinecure.

Wie wil anno nu nog minister van Landbouw worden? Carola Schouten heeft het immers allerminst makkelijk gehad. Bedreigingen waren aan de orde van de dag. De afrekencultuur in politiek Den Haag schrikt potentiële ministerskandidaten ook af. Besturen in een steeds complexere wereld waarin alles draait om beeldvorming is niet eenvoudig. Eén misstap en een digitale lynchpartij is het gevolg.

Hoe wordt omgegaan met ministers, volksvertegenwoordigers en bestuurders in dit land is vaak ronduit schandalig. Ze zijn van meet af aan kop van Jut. Het gaat op de persoon, zelden nog om de bal of het spel. Ruimte voor het maken van fouten is er niet.

De afrekencultuur in politiek Den Haag schrikt af

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ook de verharding van het debat in de Tweede Kamer zelf speelt een belangrijke rol. Oppositiepartijen kiezen steeds grotere woorden, gericht op de persoon, om hun ongenoegen te uiten. De onderlinge concurrentie op de politieke flanken is gegroeid. Oppositieleiders lijken het idee te hebben steeds meer uit de kast te moeten halen om maar in beeld te komen. In plaats van te proberen uit te blinken op inhoud wordt gekozen voor hard klinkende oorlogstaal.

Binnenkort zullen de namen van de twee landbouwministers bekend worden. Ik wens de boeren en tuinders toe dat er twee kundige bestuurders komen. En dat hun het voordeel van de twijfel wordt gegund en de ruimte om misschien ook een fout te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer