Rabo Duurzame Innovatieprijs springplank voor de jonge ondernemers van VanBoven

Broccoli en prei: heerlijke Hollandse groente én de basis voor een gezonde onderneming. Het voorspellen van broccoli-oogsten leverde VanBoven een finaleplaats op bij de Rabo Duurzame Innovatieprijs. In dit artikel vertelt hij wat deelneme aan deze prijs opleverde voor zijn bedrijf.

Rabo+Duurzame+Innovatieprijs+springplank+voor+de+jonge+ondernemers+van+VanBoven
Rabobank
© Kennispartner

Samen met zijn vrienden Bas Nootebos en Eric Verhoeff begon Kaz Vermeer in 2019 het bedrijf VanBoven. De jonge ondernemers zagen dat het voorspellen van de oogst op basis van een traditioneel rondje om de akker steeds moeilijker wordt naarmate bedrijven groter worden. En tegelijk groeit de behoefte om de schakels in de keten goed op elkaar af te stemmen en zo een goede opbrengstprijs voor de teler te realiseren en voedselverspilling te voorkomen.

De markt van verse groenten is er een van constante tekorten en overschotten. VanBoven voorspelt de oogst van versproducten, waardoor vraag en aanbod perfect op elkaar kunnen worden aangesloten. Het resultaat is minder verspilling, korte ketens en eerlijke prijzen.

Vers van de universiteit begon Vermeer twee jaar geleden met het verkennen en verzamelen van data en inmiddels zijn ze heel wat stappen verder. Hij vertelt: 'We ontwikkelen een groeimodel waarmee we op basis van dronedata en satellietbeelden de oogst van vollegrondsgroente zo'n drie weken vooruit kunnen voorspellen.'

Ik hoop dat over tien jaar de telers de bonusacties van de supermarkten plannen in plaats van andersom

Kaz Vermeer, mede-eigenaar van VanBoven

De broccolitelers waar VanBoven mee samenwerkt, samen goed voor zo'n 40 procent van het broccoli-areaal in Nederland, kunnen zo hun producten beter afzetten in de markt.


Finalist Duurzame Innovatieprijs

Vrij snel na de start van zijn bedrijf besloot Vermeer mee te doen aan de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Dit bleek een goede springplank voor de ontwikkeling. Hij raadt andere ondernemers zeker aan om mee te doen. 'Het gaf een goede boost aan onze naamsbekendheid en het leverde interessante nieuwe connecties op', vertelt Vermeer.

'We waren ontzettend trots op onze finaleplaats. De video die we als finalist mochten laten maken gebruiken we nog steeds. Je hebt een flinke marketingcampagne nodig wil je dezelfde resultaten behalen.'


Spaanse ambities

VanBoven innoveert volop verder en inmiddels zijn er ook internationale ambities. Op dit moment zijn ze in gesprek met Spaanse broccolitelers. De bedrijven zijn er groter en dus is het traditioneel voorspellen van de oogst lastiger. Vermeer: 'We zijn nu bezig met het ophalen van vervolgfinanciering en voeren gesprekken met investeerders.'

En naast internationale ambities gaat de ontwikkeling in Nederland eveneens door. Gewassen als bloemkool staan hoog op de lijst om toe te voegen aan het portfolio.

Hoe ziet ketensamenwerking er uit, als in de vollegrondsgroentesector alle telers gebruik maken van data om te voorspellen wat de oogst is? Op de vraag naar zijn droom antwoordt Vermeer: 'Ik hoop dat over tien jaar supermarkten bonusacties niet meer inplannen, maar dat telers ze als het ware plannen, door aan te geven wanneer ze met een overschot zitten.'


Doe mee

Wat is jouw innovatie? Geef jouw bedrijf ook een springplank en schrijf je in voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs via rabobank.nl/rdi.


Rabo Opvolgers Perspectief

Sta je aan het begin van je carrière als agrarisch ondernemer of werk je al een tijd in de sector en ben je van plan om een agrarisch bedrijf over te nemen? Met de opleiding: het Rabo Opvolgers Perspectief werk je samen met andere ondernemers doelgericht aan de overname en de toekomst van je bedrijf. Ga naar rabo.nl/opvolgersperspectief.

Deze artikelen zijn gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank