Vleesveesector: krimp veestapel brengt kramp

Krimp van de veestapel heeft onder meer gevolgen voor de economie en het platteland. Het is tijd dat die risico's worden benoemd, vinden Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland, Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector en Linda Verriet van Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Vleesveesector%3A+krimp+veestapel+brengt+kramp
© Vidiphoto

Als de Nederlandse politiek roept om een forse krimp van de Nederlandse veestapel, is zij blind voor de risico’s. Het is tijd voor nuchterheid, stellen vertegenwoordigers van de vleessector.

Bij de kabinetsformatie staat een forse krimp van de Nederlandse veestapel uitdrukkelijk op de agenda. Wij denken dat dit niet verstandig is. Een grote krimp van de veestapel leidt tot problemen voor verduurzaming, is schadelijk voor de leefbaarheid in de buitengebieden en beperkt de keuzevrijheid van de consument.


Verduurzaming

Allereerst verduurzaming. Wij zijn ons – net als Den Haag – bewust van de urgentie om in te spelen op klimaatverandering. Nederland is een gidsland op het gebied van duurzame veehouderij en een duurzame vleessector. Denk aan hoe we omgaan met mest, de inzet van emissieloze stallen en onze dierenwelzijnswetten. Vele innovaties en regels die hier worden ontwikkeld, worden opgevolgd in het buitenland of omgezet in EU-regelgeving.

In alle lagen van de vleesketen wordt vermindering van de milieudruk gerealiseerd. Onze CO2-voetafdruk van vlees behoort tot de laagste ter wereld. We stellen wereldwijd de norm als duurzame vleesketen.

Als de veestapel drastisch wordt gereduceerd, storten ketens in. Dat kost ons als Nederland miljarden euro’s en honderdduizenden banen. Ook is het een schijnoplossing als het om verduurzaming gaat. Zo zijn de varkensplaatsen die de laatste jaren in ons land werden opgeheven in Spanje weer opgebouwd. Dat leidde tot goedkope productie die niet voldoet aan onze normen, want de veehouderij is in het buitenland veel minder efficiënt.


Stille kaalslag platteland

Ten tweede is het inkrimpen van de veestapel schadelijk voor het welzijn van miljoenen mensen buiten de Randstad. De laatste jaren is er op het platteland al een stille kaalslag gaande. Openbare voorzieningen zoals scholen, bibliotheken en bussen verdwijnen, jonge gezinnen trekken weg, de bevolking veroudert en vereenzaamt. Een verdere krimp van de veehouderij verergert deze sociale armoede.

Ten derde wordt de consument benadeeld. Zo eet 95 procent van de Nederlanders minimaal vier keer per week vlees. Dat is een bewuste keuze: het is lekker en het past binnen een gezond voedingspatroon.

Als de Nederlandse consument meer vlees uit het buitenland gaat eten, gaat dat ten koste van voedselveiligheid en innovatie. We worden voor onze voedselvoorziening afhankelijk van andere landen, landen waarvan we niet afhankelijk willen zijn. Kijk hoe het ons nu vergaat in de energiecrisis. Vandaar onze oproep aan de politiek: gun de Nederlander goed vlees van dichtbij.

Als vleesketen doen we er alles aan om te voldoen aan de verwachtingen van de consument en de noodzaak om verder te verduurzamen. Daarover voeren wij graag een dialoog op basis van de feiten en gezond boerenverstand.


Meer nuchterheid nodig

De vee- en vleessector vraagt niet om een groei van de veestapel. Maar wel om oer-Hollandse nuchterheid in het beleid: vanuit de realiteit, op basis van een open houding en met oog voor alle belangen. Als vleessector gaan we voor duurzame oplossingen die beter zijn voor iedereen. Een verdere krimp van de veestapel zou leiden tot een kramp voor heel Nederland.


Helma Lodders, Laurens Hoedemaker, Linda Verriet Respectievelijk Vee & Logistiek Nederland, Centrale Organisatie voor de Vleessector en Producenten Organisatie Varkenshouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer