Pieter Lakeman: 'Groningse boer met schade wordt amper geholpen'

Pieter Lakeman wil boeren in Groningen bijstaan bij het verhalen van grote schade door aardbevingen, veroorzaakt door gaswinning. De voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) heeft hiervoor Shell-claim opgericht.

Pieter+Lakeman%3A+%27Groningse+boer+met+schade+wordt+amper+geholpen%27
© Sobi

Wat is voor u de aanleiding om een schadeclaim richting Shell in te dienen?

'De aardbevingsschade in Groningen wordt heel slecht afgehandeld. Dat is geen geheim. Boeren hebben,u naast eigenaren van kerktorens, de grootste schadepost. Zij worden amper geholpen. Het gaat om ongeveer 1.200 boeren, waarvan twee- tot driehonderd grote schades hebben, bijvoorbeeld schades aan mestkelders. Dat loopt in sommige gevallen op tot een paar miljoen euro per agrarisch bedrijf.
'Ons doel is om met een gezamenlijke actie te zorgen voor een snellere en hogere schadeuitkering.'


Hoeveel boeren hebben zich inmiddels bij u gemeld?

'Enkele tientallen boeren hebben zich gemeld naar aanleiding van de brief die ik naar de 1.200 agrarische bedrijven in het aardbevingsgebied heb gestuurd. Ook is sinds vorige week de website Shell-claim in de lucht. Wat ik merk, is dat er veel over wordt gesproken. Dat is belangrijk. Want met de afhandeling van de schade wordt gedraald.'


Wat bedoelt u precies met dat laatste?

'De boeren worden nu zogenaamd geholpen door twee door de overheid gecreëerde instanties, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Het optreden van IMG keur ik zeer af, de boeren worden kaalgeschoren. Het is propaganda om mensen snel ergens naartoe te brengen, en in de val te lokken door weinig schade uit te keren. De grotere schades laten de instanties liggen.'


Waarom heeft uw claim kans van slagen?

'Ik voel mij gesterkt door een uitspraak van de Hoge Raad in 2019. Dat is een heel gunstig arrest.
'Deze hoogste rechtsprekende instantie bepaalde dat de Staat, Nederlandse Aardolie Maatschappij en het staatsbedrijf Energie Bedrijf Nederland volledig aansprakelijk zijn voor alle schades die zijn geleden als gevolg van door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.'


Hoe gaat u de rechtszaak financieren?

'We zijn in overleg met een partij over voorfinanciering. Die moet wel een percentage van de opbrengst krijgen. Boeren hebben aangegeven zelf geen geld te hebben om een deel van de kosten voor de rechtszaak te betalen. Velen zijn overgefinancierd, begrijp ik.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer