'De ambitie is helder, de uitvoering allerminst'

Eindelijk, het regeerakkoord is er. De ambitie voor de klimaat- en landbouwtransitie is groot. De hoeveelheid geld die beschikbaar komt ook. Niet eerder werd zoveel geld uitgetrokken voor de land- en tuinbouw en het klimaat. Echter, de vraag is hoe de uitvoering eruit komt te zien. Want over het 'hoe' is nog veel onduidelijk.

%27De+ambitie+is+helder%2C+de+uitvoering+allerminst%27
© Dirk Hol

Van boeren en tuinders tot natuurclubs, iedereen is – op zijn minst – gematigd positief over de stevige klimaat- en landbouwambitie van het nieuwe kabinet Rutte IV. De coalitiepartijen willen heel graag laten zien dat de opgave weliswaar heel groot is, maar ook de ambitie en de daadkracht. Tegelijkertijd willen ze boeren, tuinders en burgers de helpende hand reiken.

Dit in tegenstelling tot de nieuwe Duitse regering die enkele weken geleden ook met een zeer ambitieus en groen regeerakkoord kwam, maar zonder een enorme zak geld om de beoogde transitie te bekostigen. Duitse boeren en tuinders moeten nog maar zien of ze financiële ondersteuning krijgen voor de omslag die nodig wordt geacht.

De landbouwwoordvoerders van de coalitiepartijen doen hun uiterste best de juiste toon aan te slaan en zijn erop gebrand het vertrouwen terug te winnen van de boeren en tuinders. Dat moet ook wel. Want zonder draagvlak, geen transitie.

De uitdaging zit in de uitvoering van de plannen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Opvallend is hoe prominent de land- en tuinbouw voorin het regeerakkoord aan bod komt. In voorgaande akkoorden was het zoeken naar de landbouwparagraaf, als deze er al in stond. In de eerste twee kabinetten Rutte verdween de landbouw zelfs als zelfstandig departement.

Nu is er dus weer volop aandacht voor deze sector. Dat betekent ook dat geen boer of tuinder op zijn handen kan blijven zitten. Keuzes zullen moeten worden gemaakt. Wordt het innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen?

De ambitie is helder. De echte uitdaging zit in de uitvoering. Transitiebeleid loopt in de praktijk vaak tegen problemen aan. Alleen al de gebiedsgerichte aanpak wordt een megaklus voor provincies die doorgaans niet uitblinken in hun voortvarende aanpak.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer