Subsidie voor testen High Welfare Floor geitenstal

Agrifirm, Exlan Advies en ID Agro ontvangen Sbv-subsidie voor hun onderzoek naar de High Welfare Floor in de geitenhouderij. Deze vloer kan mogelijk ook bij de geitenhouderij leiden tot een emissiearm stalsysteem. Met de subsidie wordt de vloer als proefstalvloer ingezet op vier geitenbedrijven.

Subsidie+voor+testen+High+Welfare+Floor+geitenstal
© René Eijsink

'Ondanks de eis dat Brabantse geitenhouders op 1 januari 2024 70 procent ammoniak moeten reduceren, is er naast de luchtwasser nog geen goedgekeurd stalsysteem dat voldoet. De High Welfare Floor scheidt mest en urine direct bij de bron en is daardoor emissiearm', stelt Wilbert Leermakers, verkoopmanager Geiten bij Agrifirm.

Agrifirm pakt deze bal nu op, omdat volgens Leermakers 'geen enkele belangenbehartiger of voerleverancier in de geitensector bereid is om tijd en geld te steken in het meten en doorontwikkelen van deze innovatie, zodat de vloer als emissiearm systeem wordt goedgekeurd'.


Onderbouwing

Agrifirm en ID Agro zijn daarom in 2019 gestart met metingen bij geitenhouder Johan van Heesch in het Brabantse Olland. Deze metingen vormden de basis voor de onderbouwing voor het aanvragen van de Subsidie brongerichte verduurzaming (Sbv).

Daarnaast hebben beide partijen op basis van deze resultaten de proefstalstatus voor de High Welfare Floor aangevraagd. 'Dankzij deze subsidie kunnen we de vloer nu op vier geitenbedrijven inzetten. Naast ammoniak breiden we de metingen uit naar geur, fijnstof en methaan', meldt projectleider Elroy Vlemminx van Exlan Advies.


Schoonhouden lastig

Bij geitenhouder Maarten van Houtum in het Brabantse Haaren is inmiddels een pot voor 180 geiten volledig ingericht met de High Welfare Floor. De grote uitdaging is nu het machinaal schoonhouden ervan. Pas als dit naar volle tevredenheid werkt, wordt de vloer ook bij drie andere geitenhouders geïnstalleerd en kunnen de uitgebreide metingen van start.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer