Schouten ziet innovatiegezant landbouw zitten

Landbouwminister Carola Schouten gaat aan de slag met het idee van Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) om een innovatiegezant voor de landbouw aan te stellen. Deze moet de ontwikkeling en toepassing van innovatieve stalsystemen, hoogwaardige mestverwerkingstechnieken en (precisie)technologie bij mestaanwending in een stroomversnelling brengen.

Schouten+ziet+innovatiegezant+landbouw+zitten
© Dirk Hol

Eind november nam de Tweede Kamer een motie hierover van het VVD-Tweede Kamerlid aan. Schouten benadrukt in een Kamerbrief dat kennis en innovatie aan de basis staan van het succes van de Nederlandse land- en tuinbouw. Op dit moment is innovatie volgens haar hard nodig als oplossing van verduurzaming van de sector en terugdringen van emissies. Innovatie wordt als belangrijke kans gezien om de reductie van stikstof terug te dringen en zo bij te dragen aan minder depositie op Natura 2000-gebieden vanuit de landbouw.


Vorige week maakte de minister al duidelijk dat wat haar betreft veehouders in de toekomst samen met techniekleveranciers zelf de inrichting van het stalsysteem bepalen. Voorwaarde is wel dat de gestelde emissiereductiedoelstellingen behaald worden. Onder meer vanuit de sector wordt al langer gepleit om hier realtime metingen voor in te zetten. Op deze manier wordt meer een beroep gedaan op het vakmanschap van de boer en is de keuzevrijheid groter.


Realtime meten

Een systeem gebaseerd op realtime meten in stallen is nu nog niet praktijkklaar. Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen adviseerde de minister vorige week om aan de slag te gaan met twintig pilots in de diverse veehouderijsectoren. Deze taskforce adviseerde ook om een regieorgaan in het leven te roepen met als taken het organiseren, ondersteunen en het evalueren van de pilots en om een kennisplatform in te richten.


Het idee van de innovatiegezant past hier volgens de minister heel goed bij. Ze wil de innovatiegezant dan ook verbinden met het nog in te stellen regieorgaan. Volgens haar wordt het perspectief voor de landbouwsector met innovaties 'duurzaam versterkt'. Schouten verwacht dat er in de loop van 2021 meer duidelijkheid komt over de invulling van het regieorgaan en de innovatiegezant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer