PlanetProof-melkveehouders krijgen halve cent extra

On the way to PlanetProof-melkveehouders ontvangen vanaf 1 januari 2022 een extra toeslag van 0,5 cent per kilo geleverde melk. Dat meldt FrieslandCampina op het interne Melkweb. Nu krijgen deze melkveehouders nog 2 cent bovenop de garantieprijs.

PlanetProof%2Dmelkveehouders+krijgen+halve+cent+extra
© Twan Wiermans

Reden is dat de onlangs aangescherpte voorwaarden van het certificatieschema On the way to PlanetProof Melk vanaf 2022 extra inspanningen en investeringen vragen van de melkveehouders die aan deze duurzame melkstroom leveren. De toeslag wordt volgens FrieslandCampina volledig opgehaald uit de markt.


Ook geld naar collectief

Vanaf 1 januari 2023 is er sprake van nóg een extra opbrengst uit de markt: klanten betalen dan opnieuw 0,5 cent extra per kilo verkochte On the way to PlanetProof-melk. Deze extra opbrengst komt volledig ten goede aan het collectief en gaat in 2023 naar de Foqus planet-pot, van waaruit verdeling plaatsvindt via de puntensystematiek die de onderneming voor duurzame ontwikkeling hanteert.


Nieuwe criteria

Vorige week maakte Stichting Milieukeur de nieuwe criteria van On the way to PlanetProof Melk bekend. Hierin zijn een aantal aanscherpingen opgenomen, met name op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en diergezondheid en dierenwelzijn.

'Onze klanten zijn bereid een meerprijs te betalen voor melk die aan deze aangescherpte eisen voldoet en vinden het daarbij belangrijk dat het geld rechtstreeks naar de On the way to PlanetProof-melkveehouders gaat die moeten investeren om te voldoen aan deze eisen', aldus Dustin Woodward, managing director FrieslandCampina Nederland.


2,5 cent per kilo

Met de extra toeslag van 0,5 cent per kilo melk komt de totale toeslag voor On the way to PlanetProof-melkveehouders per 1 januari 2022 op 2,5 cent per kilo melk.

Bestuurslid Hans Hettinga: 'We zijn blij dat de klant bereid is de extra toeslag te betalen en zo bij te dragen aan ons traject 'Melk met meerwaarde'. Dat is een goed signaal richting On the way to PlanetProof-leden die extra inspanningen moeten gaan leveren. Het is ook gewoon nodig, want de aangescherpte criteria brengen extra kosten met zich mee op het erf.'


Kwark en kaas

FrieslandCampina gaat in 2022 ook starten met On the way to PlanetProof-kwark en het assortiment On the way to PlanetProof-kaas wordt uitgebreid.

Volgens Bas Roelofs, die namens de onderneming betrokken is geweest bij het traject 'Melk met meerwaarde' is de groei van On the way to PlanetProof niet alleen goed voor leden die leveren of willen gaan leveren onder het keurmerk. De melkstroom de melkstroom levert volgens hem ook een bijdrage aan de prestatietoeslag en is hiermee van waarde voor iedereen in het collectief.


Dialoog over toeslagen

Binnen FrieslandCampina is al geruime tijd discussie over de verdeling van melkgelden uit bijzondere melkstromen zoals PlanetProof.

In 2022 gaan bestuur en leden dan ook met elkaar in gesprek. Volgens bestuurslid Hettinga is het namelijk belangrijk om coöperatief te bewaken dat verschillen in toeslagen niet leiden tot verdeeldheid tussen de leden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer