Groei PlanetProof zet door in plantaardig, oproep aan sierteelt

Het areaal plantaardige producten dat voldoet aan de eisen van On the way to PlanetProof, is in 2021 met 8 procent gegroeid tot 47.103 hectare. In de eerste negen maanden van het jaar bleef het areaal duurzamer beheerd land voor melkkoeien met 46.500 hectare vrijwel gelijk. In totaal doen ruim 2.500 bedrijven mee aan het keurmerk.

Groei+PlanetProof+zet+door+in+plantaardig%2C+oproep+aan+sierteelt
© Dirk Hol

Volgens Stichting Milieukeur (SMK) geeft het totale areaal van 94.000 hectare voor plantaardige producten en land voor melkkoeien een belangrijke impuls aan de verduurzaming van de agrarische sector in Nederland en andere Europese landen.

Behalve in Nederland vindt gecertificeerde productie ook plaats in Zuid-Europa, Duitsland en België. Het aantal gecertificeerde bedrijven in de plantaardige sector bedraagt ruim 1.800. Daarnaast zijn er 700 deelnemende melkveehouderijen.


Sterkste stijgers

Het On the way to PlanetProof-areaal voor groenten, fruit en kruiden geteeld in tuinbouwkassen is met 20 procent gestegen naar ruim 3.500 hectare. Het aantal bedrijven in die sector met een certificaat steeg met 17 procent naar 576.

De duurzame sierteelt in kassen is uitgegroeid tot 290 hectare; een toename van 23 procent ten opzichte van 1 januari 2021. Het aantal bedrijven groeide met 33 procent, maar is met 40 nog relatief gering. Verklaring voor de groei is waarschijnlijk de toename van het aantal gecertificeerde bloemisten voor de Barometer Duurzame Bloemist naar totaal 340 bedrijven. Deze bloemisten moeten voor hun certificaat duurzamere bloemen en planten inkopen.


Ambitie sierteelt

Dit jaar publiceerde Tuinbranche Nederland haar rapport 'Ambitie gewasbescherming in de sierteelt van de Nederlandse Tuinretail 4.0 2021-2023'. Daarin is certificering een van de doelstellingen. De ambitie is dat in 2025 90 procent van de bedrijven in de tuinbranche gecertificeerd is. 'Retailorganisaties spannen zich in om klanten transparantie te bieden en naar hen te communiceren over milieucertificering', aldus Tuinbranche Nederland.

Volgens SMK heeft On the way to PlanetProof een aanzienlijke bekendheid bij consumenten opgebouwd. Daarmee kan de sierteelt verkopende sector in Nederland profiteren in zijn communicatie over duurzamere producten.


SMK roept inkopers van sierteeltproducten dan ook op om – net zoals in supermarkten – zoveel mogelijk te vragen naar On the way to PlanetProof gecertificeerde duurzamere producten. Daarmee kunnen hun klanten ook in deze sector in toenemende mate een duurzamere keuze maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer