Strengere eisen voor PlanetProof-melk

SMK heeft voor 2022 de eisen voor On the way to PlanetProof Melk verder aangescherpt. Daarmee wil ze verdere stappen zetten, met name op het gebied van dierenwelzijn en natuur. De nieuwe eisen gaan per 1 januari in. Voor nieuwe eisen zijn overgangstermijnen opgenomen.

Strengere+eisen+voor+PlanetProof%2Dmelk
© On the way to PlanetProof

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde herziene certificatieschema. Het College van Deskundigen Dierlijk heeft de criteria vastgesteld na uitvoerige evaluatie van de bestaande criteria en consultatie van een groot aantal betrokken partijen. De focus van de wijzigingen ligt op uitbreiding van natuur en landschapsbeheer en diergezondheid en dierenwelzijn. Voor enkele nieuwe eisen zijn overgangstermijnen opgenomen.

Veehouders hebben bij deze criteria vanaf 1 januari 2022 drie jaar de tijd om te voldoen aan de norm. Zo moet het percentage eiwit van eigen land uiterlijk in 2024 met 5 procent zijn verhoogd. Dat betekent 55 procent als basisnorm en 65 procent voor het topniveau.


Meer extensief kruidenrijk

Daarbij moet ook het percentage extensief kruidenrijk grasland worden verhoogd. Dat is op dit 5 procent extensief kruidenrijk of iets gelijkwaardigs als basisnorm en 10 procent bij het topniveau. Die 10 procent is nu het basisniveau, waarbij minimaal 5 procent extensief kruidenrijk grasland moet zijn. Voor het topniveau is het nu 15 procent, waarvan de al geldende 5 procent extensief kruidenrijk grasland en 5 procent kruidenrijk grasland.

Verder zijn er onder meer nieuwe criteria rond de mobiliteit van het melkvee en de uiergezondheid en zijn er aanpassingen aan de diergezondheidsmonitoring. Ook moet de gemiddelde levensduur van het melkvee in de komende drie jaar telkens met een maand worden verhoogd.

Het certificatieschema voor het onafhankelijk On the way to PlanetProof is eind 2018 voor het eerst gepubliceerd en nu voor het eerst geheel herzien. Inmiddels zijn er drie zuivelketens met in totaal ruim zevenhonderd melkveehouders gecertificeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer