'Hoe realistisch is een verdubbelde ambitie?'

Na negen maanden onzekerheid ligt er dan toch een coalitieakkoord. Ik ben erg benieuwd wat dit voor ons gaat betekenen. Ik ben van nature een realistisch mens, optimistisch zelfs, maar in dezen ben ik zeer sceptisch.

%27Hoe+realistisch+is+een+verdubbelde+ambitie%3F%27
© Maartje van Berkel

Mijn ervaring is dat de houdbaarheidsdata van plannen, akkoorden en de personen die ze sloten niet bepaald eindeloos zijn. Los van wat je inhoudelijk vindt van het akkoord, is het maar de vraag hoe oud het wordt. En dat terwijl van ons wordt verwacht dat we vijftien jaar vooruit kunnen kijken.

Het wordt in mijn zevenjarige carrière binnen LTO mijn vierde bewindspersoon op landbouw in Den Haag, dus vergeef me mijn gereserveerde houding. Het is bijna niet te geloven dat we inmiddels twee staatssecretarissen en twee ministers verder zijn. En met elke wisseling van de wacht verschijnen er nieuwe ambitieuze plannen, terwijl het breedgedragen Duurzaam Evenwicht al even op tafel ligt.

Maar nee, het moet nog ambitieuzer. Het kabinet kiest ervoor om de stikstofreductie van 26 procent naar 50 procent in 2030 te brengen. Hoe realistisch is deze bijna verdubbeling, en misschien nog wel belangrijker, lost dit het probleem op?

Ik hoop op een nieuwe minister van Landbouw met een gezond boerenverstand!

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

We moeten ons goed realiseren dat elke koe, elk varken of elk vliegtuig minder in ons land ergens anders tot een toename leidt. Zo werkt het nou eenmaal in een wereldeconomie. Het klimaat stopt immers niet bij de grens en ik mag aannemen dat het nieuwe kabinet dat goed begrijpt.

Ik hoop dat we een bewindspersoon krijgen die nog meer samen met ons naar echte en reële oplossingen zoekt en niet alleen naar juridische. Ik hoop op een nieuwe minister van Landbouw met een gezond boerenverstand!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer