'We moeten het gewoon allemaal anders doen'

Vorige week was ik te gast in het praatprogramma Avondgasten Europa van de regionale, Limburgse zender L1, opgenomen vanuit het Europarlement in Brussel. Het ging over Europese zaken, waaronder de landbouw.

%27We+moeten+het+gewoon+allemaal+anders+doen%27
© Maartje van Berkel

Tafelgasten waren onder anderen Ria Cats, EU-correspondent van het Financieele Dagblad, en Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks.

Het is elke keer weer verbijsterend om te zien met welk een gemak Brussel over de agrarische sector denkt. Wij boeren en tuinders leven eigenlijk van gratis geld uit Europa, waar we niets voor hoeven te doen. Dat werd letterlijk gesuggereerd. Met hetzelfde gemak werd gesteld dat echt alles anders moest. Op de vraag waarop de voorstellen voor veranderingen zijn gebaseerd, blijft men het antwoord schuldig. Wij moeten toch ook gewoon begrijpen dat het anders moet.

Als politiek en maatschappij vinden dat het anders moet – en dat kan best zo zijn – dan zijn er twee dingen heel belangrijk. Op de eerste plaats duidelijkheid op lange termijn. Ondernemen en investeren doe je niet op basis van regeertermijnen die momenteel zelfs vaak korter dan vier jaar zijn.

Het is elke keer weer verbijsterend om te zien met welk een gemak Brussel over de agrarische sector denkt

Léon Faassen, bestuurslid LTO

Op de tweede plaats leven we in een markteconomie. Als 25 procent van de land- en tuinbouw biologisch moet worden, moet daar een markt voor zijn. Maak daar eerst maar een plan voor. Als er markt was voor zoveel biologische producten, dan produceerden we die allang. Daar zijn we ondernemers voor.

We zien voor de Europese plannen te weinig onderbouwing, te weinig doorrekening en te weinig aandacht voor het verdienmodel van boer en tuinder. De sector heeft zich altijd flexibel getoond en is dat nu ook, maar voor niks gaat nog altijd alleen de zon op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer