'Ruimte bieden aan water is niet gratis'

Water is van levensbelang, maar kan ook heel bedreigend zijn. Dat hebben we de afgelopen weken aan den lijve ondervonden. Het is verschrikkelijk wat de inwoners van Duitsland en België is overkomen.

%27Ruimte+bieden+aan+water+is+niet+gratis%27
© Maartje van Berkel

Gelukkig zijn er, voor zover we weten, in Nederland geen doden te betreuren. Maar de ramp die Limburg heeft getroffen is enorm. De LLTB heeft opnames gemaakt met een drone. Op die beelden wordt de omvang van de ramp pas zichtbaar.

Hoe nu verder? Dat is de vraag die ons de afgelopen weken constant werd gesteld. Daar heeft op dit moment niemand nog echt een antwoord op. Verschillende politici en bestuurders hebben op uitnodiging van de LLTB de getroffen gebieden bezocht.

Ook landbouwminister Carola Schouten was maandag na de ramp al in Zuid-Limburg om dit drama met eigen ogen te aanschouwen. Haar medeleven en haar komst waarderen we enorm! Wat me bij die bezoeken het meest raakte, waren al die ondernemers met toekomstplannen die nu vrezen voor hun voortbestaan.

De schade die ontstaat nu het water midden in de zomer de ruimte neemt, kunnen en mogen wij niet alleen dragen

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

De vraag blijft: wat kunnen wij nu van onze overheid verwachten? Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat agrariërs 's winters ruimte aan de rivier geven als dat nodig is. De schade die ontstaat nu het water midden in de zomer de ruimte neemt en over onze bedrijven en percelen stroomt, kunnen en mogen wij niet alleen dragen.

Ik begrijp dat het kabinet half augustus bij elkaar komt om te beslissen wat ze gaan doen. Hierbij nogmaals mijn oproep om ons te helpen. Wij die het water de ruimte bieden zodat de steden stroomafwaarts geen wateroverlast krijgen, vragen een schadeloosstelling voor kosten die we hierdoor lopen en die we niet kunnen verzekeren!


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer