Duitse Boerenbond ziet onzekerheden, vooral voor varkenshouders

Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond (DBV) maakt een ontnuchterende balans op voor het afgelopen landbouwbedrijfsjaar. Hij ziet daarnaast grote onzekerheden voor 2021/22.

Duitse+Boerenbond+ziet+onzekerheden%2C+vooral+voor+varkenshouders
© Han Reindsen

'De coronapandemie heeft ook veel boerderijen hard getroffen. De aanhoudende verwoestende producentenprijzen voor slachtvarkens en biggen bedreigen het voortbestaan van varkenshouderijen. Bovendien verzwakken de geëxplodeerde bedrijfsmateriaalkosten de economische basis van de bedrijven. De situatie bij de varkenshouders is meer dan gespannen', weet Rukwied.

De economische situatie in de Duitse landbouw is in het afgelopen boekjaar, van juli 2020 tot juni 2021, aanzienlijk verslechterd. De belangrijkste reden hiervoor was de forse omzetdaling in de varkenshouderij als gevolg van de corona. Gemiddeld bedroeg voor deze veehouders het bedrijfsresultaat 52.100 euro, 15 procent lager dan het resultaat van 61.300 euro vorig boekjaar. De varkensverwerkende bedrijven verloren in boekjaar 2020/2021 ruim twee derde van hun bedrijfswinst


Rundvee- en melkveehouderij

In de rundvee- en melkveehouderij werden daarentegen iets hogere winsten opgetekend. De akkerbouwbedrijven konden de resultaten van vorig jaar ongeveer evenaren. Hoeveel de bedrijfsresultaten in het huidige fiscale jaar 2021/2022 zullen herstellen, is onzeker.

De sterke prijsstijgingen voor bijvoorbeeld koolzaad, graan, melk en vee, worden momenteel teniet gedaan door forse stijgingen van de inkoop van voer, meststoffen en energie. De brandstofprijzen in november zijn ongeveer anderhalf keer zo duur als een jaar geleden. Ingekocht voer is ongeveer een vijfde duurder, stikstofmest zelfs drie keer zo duur.


Economische druk

Varkensproducenten zullen voorlopig waarschijnlijk onder economische druk blijven staan, verwacht DBV. De hogere inkomsten uit melk, rundvlees en vollegrondsgewassen worden opgeslokt door aanzienlijk duurdere bedrijfsmiddelen. Veel hangt echter nog af van de marktontwikkelingen in de eerste helft van 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer