Angela Merkel waarschuwt Duitse boeren en consumenten

Voor het veiligstellen van de voedselproductie is het noodzakelijk dat boeren en consumenten veranderen. Dat meldde bondskanselier Angela Merkel via een online verbinding tijdens haar openingstoespraak voor het jaarcongres van het Duitse Boerenverbond (DBV).

Angela+Merkel+waarschuwt+Duitse+boeren+en+consumenten
© DBV

Merkel verwacht dat landbouwhervormingen ook de komende jaren de Duitse politiek bezighouden. Ze waarschuwde de agrarische sector om veranderingen niet uit te stellen. Volgens haar is er 'bereidheid nodig om te veranderen'. Daarbij doelde ze ook op consumenten die duurzamer moeten consumeren.


De bondskanselier verdedigde de wetsvoorstellen die deze week in de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) definitief worden vastgesteld. De wetten van milieuminister Svenja Schulze (SPD) en landbouwminister Julia Klöckner (CDU) moeten het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw aanzienlijk verminderen. De federale overheid wil 65 miljoen euro extra uittrekken om de gevolgen daarvan voor boeren te verzachten.


Aanvaardbaar compromis

Merkel noemde de nieuwe wetten een 'aanvaardbaar compromis'. Volgens haar zouden de problemen in de landbouw alleen maar urgenter worden als er niets gebeurt. 'We winnen niets als we aanpassingen naar de toekomst uitstellen.'

DBV-voorzitter Joachim Rukwied herinnerde Merkel aan de diensten die de boeren in het coronajaar leverden: de winkels waren altijd vol en de voorraden altijd veilig. 'Dat zou de boeren trots moeten maken.' Hij benadrukte dat de Duitse boeren klaar zijn om de landbouw te veranderen, zowel voor meer dierenwelzijn als voor klimaatbescherming. 'Voor die extra diensten dienen ze dan wel een beloning te ontvangen.'


De Groenen

Ook voorzitter Robert Habeck van De Groenen sprak de honderden congresgangers toe. Hij hekelde het jarenlang uitstellen, traineren en minimaliseren van milieumaatregelen in de Duitse landbouw. Hij wees erop dat de Europese Unie nu dreigt met miljoenenboetes en terugbetalingen van subsidies, omdat de bodem- en waterkwaliteit nog onvoldoende is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer