Landbouw strijdpunt in Duitse coalitiegesprekken

Gaat het mes in het pakket gewasbeschermingsmiddelen? Komt er een verbod op grote stallen? Die vragen liggen op tafel nu in Duitsland onderhandelingen over een nieuwe regering van start gaan.

Landbouw+strijdpunt+in+Duitse+coalitiegesprekken
© Dirk Hol

De Duitse verkiezingen hebben geleid tot een verschuiving van de machtsverhoudingen. De tot nu toe machtige CDU leed een historisch verlies, aartsrivaal SPD werd (nipt) de grootste partij. Tegelijk boekten de Groenen en de liberale FDP winst.


Om een meerderheidscoalitie te vormen, heeft de sociaaldemocratische SPD nu zowel de Groenen als de FDP nodig. De enige andere mogelijkheid is een 'grote coalitie' met de CDU, maar beide partijen wijzen een nieuwe samenwerking resoluut af.


Uitbuiten

Liberalen en Groenen beseffen goed dat ze nodig zijn voor een nieuwe regering. Dat zou trouwens ook samen met verliezer CDU kunnen. Die machtspositie buiten ze uit, vooruitlopend op coalitiegesprekken bereidden ze deze week al een gezamenlijke strategie voor.

Daarbij liggen onder meer voor het landbouwbeleid stevige verschillen van inzicht op tafel. De Groenen eisen bijvoorbeeld een bovengrens aan de grootte van nieuw te bouwen stallen. De FDP is daar fel op tegen en stelt dat dierenwelzijn niets te maken heeft met de grootte van een stal.

De liberalen willen een gewasbeschermingsbeleid waarin telers keus hebben uit voldoende moderne en effectieve middelen. Ze accepteren alleen beperkingen die gelden voor de hele Europese Unie. De Groenen daarentegen willen snel allerlei middelen uitfaseren, desnoods alleen in Duitsland.


DBV vraagt snelheid

De gesprekken van de SPD met de Groenen en de FDP starten zondag. Boerenbond DBV riep afgelopen week op snel tot een nieuwe regering te komen. 'De politiek moet zorgen voor duidelijkheid en perspectief voor onze boeren', aldus DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

Hij waarschuwde om voor het landbouwbeleid niet allerlei nieuwe plannen te ontwikkelen, maar uit te gaan van twee recente rapporten over de toekomst van de agrarische sector. Daarin staan voorstellen die steun krijgen van zowel de sector als van de milieu- en dierenwelzijnsbeweging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer