Duitse Boerenbond wil ruimte voor nieuwe veredelingstechnieken

De Duitse Boerenbond roept op tot wijziging van de Europese gentechnologische wet. Dit gebeurt in aanloop naar de publicatie door de Europese Commissie van een onderzoek naar nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas.

Duitse+Boerenbond+wil+ruimte+voor+nieuwe+veredelingstechnieken
© Han Reindsen

De secretaris-generaal van de Duitse boerenvereniging DBV, Bernhard Krüsken, kijkt met grote bezorgdheid naar de huidige discussie rondom veredelingstechnieken. 'Onze boeren hebben dringend nieuwe technieken nodig om snel weerbaardere gewassen te krijgen. Dit kan ook worden gebruikt om de gevolgen van klimaatverandering en toenemende plaagdruk tegen te gaan.'

We zouden meer naar de wetenschap moeten luisteren en minder ideologisch moeten argumenteren, vindt Krüsken. 'Met deze technieken kunnen onze boeren het gebruik van pesticiden nog verder terugdringen. Als een plant zichzelf kan beschermen tegen ziekten en plagen, heeft hij geen chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig.'


Ziekteresistentie

Met name verbeterde ziekteresistente rassen bieden boeren een groot potentieel om het gebruik van pesticiden te verminderen zonder verlies van opbrengst en kwaliteit. En de rassen leveren tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. 'Maar door de bestaande juridische situatie zijn deze veelbelovende ontwikkelingen niet beschikbaar voor onze boeren', zegt Krüsken.

De Duitse boerenvereniging pleit daarom voor een wijziging van de Europese wetgeving rondom genetische manipulatie. Daardoor kunnen genoombewerkte organismen, waarvan de veranderingen niet worden onderscheiden van natuurlijk voorkomende mutaties en die ook kunnen ontstaan met conventionele veredelingsmethoden, worden uitgesloten van het toepassingsgebied van de wetgeving rondom genetische manipulatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer