DBV: 'Ecoregelingen uit GLB voor boeren aantrekkelijk maken'

Ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en agrarische milieumaatregelen geven boeren veel extra kosten. Om het aantrekkelijk te maken, moet de subsidie hoger zijn, vindt de Duitse boerenvereniging DBV.

DBV%3A+%27Ecoregelingen+uit+GLB+voor+boeren+aantrekkelijk+maken%27
© Han Reindsen

Met de hervorming van het GLB worden de agromilieumaatregelen, waaronder de nieuwe ecoregelingen, aanzienlijk uitgebreid van de huidige 900 miljoen euro tot ongeveer 2,4 miljard euro per jaar in Duitsland. Dat maakt de berekening van economisch aantrekkelijke ecoregelingen en agromilieumaatregelen tot een doorslaggevende factor.

Udo Hemmerling benadrukt als plaatsvervangend secretaris-generaal van de DBV dat het stilleggen en daarmee stopzetten van de productie voor boeren relatief hoge kosten veroorzaakt. 'Die kunnen alleen deelnemen aan agromilieumaatregelen als ze een aantrekkelijk aanbod krijgen. De subsidie moet doorgaans hoger zijn dan de berekende kostentarieven, zodat de boeren landelijk en ook op gunstige locaties kunnen participeren.'


Aantrekkelijke agromilieumaatregelen

De Landbouwcommissie voor de Toekomst heeft in haar rapport nadrukkelijk opgeroepen tot economisch aantrekkelijke agromilieumaatregelen. 'Wij zijn van mening dat de resultaten van het onderzoek in aanmerking worden genomen bij het bepalen van de financieringspercentages voor de ecoregelingen en de agromilieumaatregelen van de tweede pijler', zegt Hemmerling.

De DBV heeft Friedrich Kerkhof van de hogeschool Zuid-Westfalen opdrachtgegeven een deskundig oordeel te vellen over aanpassingskosten van agromilieumaatregelen vanaf 2023. In het onderzoek zijn economische kostentarieven berekend voor agrarische milieumaatregelen op representatieve locaties met een middelgroot en hoog verdienpotentieel.


Akkerranden

De focus van het onderzoek ligt op de akkerbouw met berekeningen voor onder meer bloei, akkerranden, oppervlakten, braakland en diverse vruchtwisselingen. 'De individuele bedrijfseffecten van verschillende agrarische milieumaatregelen zijn onderzocht', geeft Kerkhof aan. 'Al met al zijn de adaptatiekosten van de onderzochte agromilieumaatregelen relatief hoog voor landbouwbedrijven. Als de groei van overeenkomstige gebieden kan worden benut, leidt dit tot aanzienlijk lagere kosten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer