NCR-fyto komt met databank voor fytosanitaire organismen

Het Nationaal Referentiecentrum fytosanitair (NRC-fyto) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nieuwe databank gelanceerd. Daarin zijn de collecties online vindbaar. Vanaf nu kan worden gezocht op organismen die zijn opgeslagen in de NRC-collectie.

NCR%2Dfyto+komt+met+databank+voor+fytosanitaire+organismen
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

Dat betreft onder meer insecten, bacteriën, schimmels, invasieve planten, nematoden, phytoplasma's, virussen en viroïden die van fytosanitair belang zijn. Dit geldt ook voor gelijkende of verwante soorten. Deze gegevens kunnen nu in de NRC-bank worden geraadpleegd.


Collectiebeheer verplicht

Collectiebeheer is vanuit de wet verplicht. Volgens de NVWA is een goede collectie wezenlijk voor het stellen van betrouwbare diagnoses. Op dit moment zijn ongeveer 9.000 collecties toegankelijk. Dat aantal zal in de komende periode nog worden uitgebreid.

NVWA meldt dat voor verschillende microbiologische collecties de gebruiker een aanvraag kan doen. Herbariumvellen van invasieve planten en virus-symptomen kunnen enkel online worden geraadpleegd. Insecten op speld of in alcohol kunnen niet worden uitgeleend.


Wereldwijd kenniscentrum

Het NRC is het kenniscentrum en de autoriteit wereldwijd op het gebied van plantgezondheid, invasieve planten, biologische bestrijders en vectoren van humane en dierlijke ziektes. Het richt zich vooral op nieuwe bedreigingen en ontwikkelingen in dit vakgebied met als doel de ecologische, economische en gezondheidsrisico's in de werkvelden te beperken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer