Schouten wil limieten in protocol stalklimaat varkens

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil limieten in het beoordelingsprotocol voor varkensstallen. Daarbij gaat het in elk geval om de ammoniak- en kooldioxideconcentraties. Dat stelt ze op advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Schouten+wil+limieten+in+protocol+stalklimaat+varkens
© Twan Wiermans

De minister reageert hiermee op een rapport van stichting Varkens in Nood. Daarin wordt gesteld dat de inspecteurs van de NVWA nauwelijks oog hebben voor schadelijke gassen in stallen.

Dat ontkennen de NVWA en de minister met klem. Volgens eerstgenoemde zetten de medewerkers zich iedere dag in voor het dierenwelzijn en voelen ze zich ook verantwoordelijk voor een goed stalklimaat. Ze werken daarbij gericht volgens een in januari 2018 ingevoerd protocol.

Maar de NVWA en minister Schouten erkennen dat het protocol onvoldoende bijdraagt aan een effectief toezicht. Inspecteur-generaal Gerard Bakker van de NVWA adviseert nu om voor de meest risicovormende factoren van stalklimaat limieten te gaan hanteren.


Limieten meenemen in wet

Die limieten moeten in de wet worden verankerd. Bakker noemt daarbij in elk geval de concentraties aan ammoniak en kooldioxide. Op basis van dit advies wil Schouten kijken of ze normen voor gasconcentraties in stallen kan meenemen in de wet- en regelgeving, in overleg met onder meer de NVWA.

Directeur Frederieke Schouten van Varkens in Nood is blij dat er normen komen. 'Met meetbare waarden is geen discussie mogelijk. In Duitsland werken ze al met concentratienormen. Ze zijn ook goed voor de boer. Een ammoniakconcentratie boven de 20 delen per miljoen leidt tot een risico voor de varkensgezondheid.' Wel vindt ze het jammer dat er nog geen maximumwaardes zijn genoemd en dat er nog geen invoeringsmoment is vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer