NVWA: geen schadelijke bacterie in Nederlands pootgoed

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontkent dat Nederlands pootgoed de schadelijke bacterie bevat die de ziekte zebrachips veroorzaakt. Het Kazachstaanse ministerie van Landbouw meldt dat afgelopen voorjaar pootaardappelen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk in beslag zijn genomen vanwege de vermeende aanwezigheid van de bacterie.

NVWA%3A+geen+schadelijke+bacterie+in+Nederlands+pootgoed
© Persbureau Noordoost

De bacterie de zebrachips veroorzaakt, de Candidatus Liberibacter solanacearum en zijn vector, komt niet voor in Nederland. Ook heeft onderzoek door de NVWA aan monsters van dezelfde partijen aardappelen geen enkele aanwijzing opgeleverd voor aanwezigheid van de bacterie.

Het was opvallend dat in het voorjaar in meerdere partijen tegelijk de bacterie aanwezig zou zijn en tegelijk ook in Duitsland. De bacterie kan strepen veroorzaken in aardappelknollen (zebrachip). Daarnaast kan de bacterie zorgen voor vergeling en sterfte van planten.

Overleg met de Kazachstaanse autoriteiten heeft nog niet tot helderheid of overeenstemming over de aard en bron van de besmetting geleid. De informatie die de NVWA tot nu heeft ontvangen van Kazachstaanse autoriteiten over het gevolgde toetsprotocol en procedures, geeft geen duidelijkheid over de betrouwbaarheid van de toets en de wijze waarop de toets in het laboratorium is uitgevoerd. Dit betekent dat de NVWA de conclusie dat het Nederlandse pootgoed was besmet, afwijst.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer