Exportverbod naar Israël dreigt voor Nederlandse potplanten

Israëlische importeurs maken zich zorgen over het hoge aantal afkeuringen op organismen in Nederlandse potplanten. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) laten weten.

Exportverbod+naar+Isra%C3%ABl+dreigt+voor+Nederlandse+potplanten
© Vidiphoto

Het betreft afkeuringen op organismen die in Israël op een quarantainelijst staan. Daarbij gaat het vooral om afwijzingen op aanwezigheid van wortelwolluis op onder meer Agave, Aloë, Euphorbia, Fatsia, Sedum en Sempervivum. Israëlische autoriteiten stellen dat er binnen drie maanden een aanzienlijke verbetering moet zijn. Zo niet, dan dreigt een exportverbod voor deze potplanten.

De NVWA en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) verzoeken exporteurs producten, die ter keuring worden aangeboden, zelf beter te controleren. Ook vragen ze exporteurs alleen partijen aan te bieden voor keuring en exportcertificering die volledig aan de Israëlische eisen voldoen.

Als dat binnen enkele weken geen verbetering oplevert en het aantal onderscheppingen in Israël niet daalt, gaat KCB maatregelen treffen. De instantie zal dan de inspectie-intensiteit en het aantal te inspecteren eenheden in de steekproef vergroten. Dat gebeurt dan om een mogelijk importverbod te voorkomen. Het volgende overleg tussen NVWA, KCB en VGB over deze problematiek staat begin januari gepland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer