Boeren kwaad om inruilen 'groene' stikstof voor 'grijze'

Het verlenen van natuurvergunningen aan industriële bedrijven en bijvoorbeeld luchthavens verloopt zeer moeizaam. Tegelijkertijd maakt de 'oneerlijke behandeling' van industrie en luchtvaart ten opzichte van de agrarische sector de boeren boos.

Boeren+kwaad+om+inruilen+%27groene%27+stikstof+voor+%27grijze%27
© Dirk Hol

De voornamelijk op steenkool en biomassa gestookte Amercentrale in het Brabantse Geertruidenberg ging woensdag nog nat met de natuurvergunning. Die werd vernietigd door de rechtbank in Den Bosch in een zaak die was aangespannen door Mobilisation for the Environment. De rechter oordeelde dat het in het stikstofdossier nog altijd 'dweilen met de kraan open' is.

De overheid kreeg forse kritiek van de rechtbank. De provincie Noord-Brabant moet binnen een halfjaar een nieuw en beter gemotiveerd besluit over de vergunning nemen.

Bestaande rechten

Kritiek punt is dat de rechter er niet mee akkoord gaat dat 'bedrijven ongelimiteerd gebruik kunnen maken van bestaande rechten uit het verleden'. Daar is ook maatschappelijke kritiek op rondom andere bedrijven, zoals een vergunning die is gegeven aan isolatieproducent Isover in Etten-Leur. Deze kreeg een veel grotere vergunning dan de daadwerkelijke uitstoot.

Ondertussen lijkt ook de natuurvergunning van luchthaven Schiphol niet rond te komen. Het kabinet vreest volgens bronnen dat de luchthaven moet inkrimpen als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen. Juristen denken aan het uitkopen van boeren in de wijde omgeving van de luchthaven.

In het gelijk

Agrarisch ondernemers die vrezen dat 'groene' stikstof moet worden ingeruild voor 'grijze' lijken daarmee gelijk te krijgen. Al sinds eind oktober vraagt een groep boeren, waaronder Henk Oonk uit Vragender, hier aandacht voor bij de ingang van de Tweede Kamer.

Hun onlinepetitie is al meer dan achttienduizend keer ondertekend en loopt nog tot eind december. ''Groene' stikstof (uit landbouw) is natuureigen stikstof', is het standpunt van de groep boeren. ''Grijze' stikstof (uit verbranding van fossiele brandstoffen) daarentegen slaat samen met roetdeeltjes en fijnstof neer en kent een geheel ander scheikundig proces.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer