Provincies: kijk niet alleen naar stikstof

De Nederlandse provinciebesturen pleiten in een gezamenlijk stikstofplan voor een brede blik op de stikstofproblematiek.

Provincies%3A+kijk+niet+alleen+naar+stikstof
© Leonie Vaarhorst

De provinciebesturen benadrukken dat de leefbaarheid op het platteland en het perspectief voor de landbouw niet mogen worden vergeten. Daarnaast vinden ze dat de stikstofproblematiek in samenhang moet worden aangepakt met de klimaatopgave en de kwaliteit van het water.

De huidige Wet stikstofreductie en natuurverbetering kent volgens de provinciebestuurders slechts een 'beperkte scope' voor provincies en de rol van gebiedsplannen. Die zijn gericht op de verschillende Natura 2000-gebieden.


Samenhangend plan

Nu er nieuwe stikstofplannen komen, zouden de provincies graag zien dat de gebiedsplannen hét samenhangende plan en dé programmering zijn voor stikstof, natuurherstel, Kaderrichtlijn Water, klimaat, landbouwsector en landgebruik.

Perspectief voor de landbouwsector zien de provinciebesturen als 'een belangrijke randvoorwaarde' om deze aanpak te laten slagen. Datzelfde geldt voor de leefbaarheid van het platteland. Ze willen dat daar geld voor wordt uitgetrokken.

De besturen pleiten voor een landelijke regieorganisatie die de gebiedsplannen gaat bekijken. Na een positief advies worden geld en andere instrumenten beschikbaar gesteld aan de provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer