Schouten krijgt korting op vergoeden stikstofprocessen

Een meevaller van waarschijnlijk tienduizenden euro's. Dat is het resultaat van een hoger beroep dat landbouwminister Carola Schouten instelde bij de Raad van State. De raad draaide woensdag een oordeel van de rechtbank in Leeuwarden terug in een zaak over onterecht verleende natuurvergunningen voor 86 Friese agrarische bedrijven.

Schouten+krijgt+korting+op+vergoeden+stikstofprocessen
© Dirk Hol

Schouten moest een fors bedrag aan proceskosten betalen aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De vergunningen waren volgens de rechtbank onterecht verleend, omdat ze waren gebaseerd op de PAS-stikstofregeling die door de Raad van State later onverbindend werd verklaard.


MOB had die vergunningen aangevochten, won de rechtszaken en kreeg daardoor recht op een vergoeding van de proceskosten voor elke aangevochten vergunning. Te betalen door de minister.


Hoger beroep

Schouten vond de te betalen vergoeding echter te hoog. Ze is van mening dat MOB aan de rechtszaken relatief weinig werk had, omdat ze juridisch gezien sterk vergelijkbaar waren. Bovendien vond de minister dat de verleende vergunningen niet onrechtmatig waren. Dat werden ze pas, met terugwerkende kracht, toen de Raad van State de PAS-regeling onderuit haalde. De raad heeft dit laatste argument verworpen, omdat de natuurvergunningen sowieso in strijd met de Europese regels zijn verleend.

Wel steunt de raad de minister in haar standpunt dat de proceskostenvergoeding voor MOB te hoog is. Bij een eerder hoger beroep over 23 verleende vergunningen constateerde de raad al dat het om een reeks samenhangende zaken ging. Daardoor had MOB aan de zaak over de 86 Friese vergunningen minder werk. Voor die zaken hoeft de minister niet nog eens een proceskostenvergoeding te betalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer