Geen hechte band bij vroegtijdig scheiden

Bij het vroegtijdig scheiden van koe en kalf, waarbij het kalf buiten het zicht en gehoor van de koe wordt gehuisvest, ontstaat er geen hechte band. Stress blijft als gevolg hiervan meestal achterwege.

Geen+hechte+band+bij+vroegtijdig+scheiden
© Hanneke de Boer

Dat stellen Hans Hopster en Karin Bergsma van Hogeschool Van Hall Larenstein in hun onderzoek 'Vroegtijdig scheiden van melkkoe en kalf' in opdracht van de Duurzame Zuivelketen.

Koeien onderhouden van nature een relatief afstandelijke relatie met hun kalf, concluderen ze. Verder is het voor het kalf essentieel dat het snel biest krijgt, omdat de biestopnamecapaciteit ieder uur minder wordt.

Biestopname

Volgens de onderzoekers is er onvoldoende garantie dat die snelle biestopname gebeurt wanneer het kalf bij de koe wordt gehouden. Verder zijn ligboxenstallen niet uitgerust voor kalveren, waardoor ze zich kunnen verwonden.

Door het kalf weg te halen is het beter beschermd. Dat maakt het scheiden van koe en kalf ook beter voor de gezondheid.

Blij

LTO-portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof is blij met dit rapport. 'Onafhankelijke onderzoekers geven hierin aan dat de huidige werkwijze van de Nederlandse melkveehouder het beste is voor de diergezondheid en het dierenwelzijn van zowel de koe als het kalf.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer