Internationaal boerenprotest Brussel gaat niet door

Het boerenprotest op 13 en 14 december in Brussel gaat niet door. De demonstratie, waar vanuit Nederland Farmers Defence Force (FDF) bij betrokken is, wordt uitgesteld.

Internationaal+boerenprotest+Brussel+gaat+niet+door
© René Bouwmeester

Door de strenge quarantainemaatregelen in sommige landen vanwege corona is deelname voor veel boeren praktisch niet haalbaar. Dat meldt woordvoerder Sieta van Keimpema van FDF. 'Het is heel jammer, want het GLB en de vergroeningsmaatregelen vanuit Brussel zijn nu heel actueel, maar we laten ook op andere manieren van ons horen. Zo staan we in contact met de Europese Commissie om te delen waar onze pijn zit.'

In landen als Ierland, Italië, Duitsland en Polen gelden op dit moment quarantainemaatregelen. Dat betekent volgens Keimpema dat als boeren weer terugkeren naar hun land ze tot wel twee weken in quarantaine moeten. 'Dat geeft te veel beperkingen voor deze boeren en zou zelfs betekenen dat ze de feestdagen niet met familie kunnen doorbrengen. Vandaar dat in overleg is besloten om de demonstratie in Brussel niet door te laten gaan.'


Acties in Nederland

FDF kijkt op dit naar de mogelijkheden om op 13 en/of 14 december in Nederland alsnog actie te gaan voeren. In de loop van de week moet daar meer duidelijkheid over komen. 'Boeren hebben deze dagen al vrij gepland, dus we hebben mensen beschikbaar. In Nederland is stikstof nog steeds het grootste probleem.'


'Wat ons heel erg dwars zit, is dat een bedrijf als Isover in Etten-Leur wel een vergunning krijgt die veel groter is dan de daadwerkelijke uitstoot', geeft Van Keimpema aan. 'Dit terwijl het bedrijf jarenlang niet over een natuurvergunning beschikte. Ook andere bedrijven zijn hiermee bezig. De overheid kijkt daar niet naar en is alleen maar bezig om de landbouw kleiner te maken. Er wordt in Nederland als het om stikstof gaat gemeten met twee maten. Daar zijn wij en veel boeren boos over.'


Concurrentienadelen

In Europees verband willen de organisaties, waaronder FDF, onder meer aandacht vragen voor de concurrentienadelen van de vergroeningspolitiek in de Europese Unie. 'Het kan niet zo zijn dat Europese boeren aan steeds strengere normen moeten voldoen, terwijl nog steeds voedsel van buiten de EU geïmporteerd wordt dat niet aan diezelfde voorwaarden voldoet. Dat is concurrentievervalsing. Dat hoeft niet eens van zo heel ver te komen. In Oekraïne gelden veel lagere normen bijvoorbeeld.'

Ze is wel hoopvol gestemd over het volgende voorzitterschap in de Europese Unie. In de eerste helft van 2022 is Frankrijk voorzitter van de Europese Unie. Van Keimpema: 'Frankrijk heeft aangekondigd hier werk van te willen maken, om dit te agenderen.'

De plannen voor een boerenprotest in Brussel zijn niet van tafel. Als de coronasituatie verbetert, willen de organisaties alsnog 'optoeren' richting Brussel. Van Keimpema verwacht dat er nog een paar maanden overheen kunnen gaan voordat het zo ver is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer