Farmers Defence Force verliest rechtszaak over uitlatingen Kaag

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag de vorderingen van Farmers Defence Force tegen politica Sigrid Kaag afgewezen.

Farmers+Defence+Force+verliest+rechtszaak+over+uitlatingen+Kaag
© Dirk Hol

FDF meende dat Kaag in televisieprogramma Nieuwsuur, een publicatie van persbureau ANP en een LinkedIn-bericht onrechtmatige uitlatingen had gedaan en eiste 30.000 euro immateriële schadevergoeding. D66'er Kaag zei begin dit jaar in Nieuwsuur dat FDF zich schuldig heeft gemaakt aan of betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten. Volgens de organisatie wordt zij hiermee aangetast in haar eer en goede naam.


De kantonrechter heeft geoordeeld dat de uitlating van Kaag voldoende feitelijke grondslag heeft en daarom niet onrechtmatig is. 'Dat op 1 en 16 oktober 2019 door protesterende boeren hekken zijn omgereden staat vast. Ook staat vast dat journalisten hebben gezegd dat zij zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force.'


Medeorganisator

'Protestorganisatie Farmers Defence Force was (mede)organisator van de protesten en heeft met stevige taal opgeroepen om aan die protesten deel te nemen. Farmers Defence Force heeft zich niet publiekelijk van de gedragingen van de achterban gedistantieerd', vervolgde de rechter.

De rechter weegt ook mee dat de uitspraken zijn gedaan in het publieke debat. 'Een politicus komt, ook buiten het parlementaire debat, een grote mate van vrijheid toe wanneer het gaat om het voeren van het maatschappelijke debat en het daarbij aan de kaak stellen van misstanden.'

In het interview met het ANP en in het LinkedIn-bericht spreekt Kaag over 'boeren', Farmers Defence Force wordt niet genoemd. 'Deze uitlatingen zijn alleen al om die reden niet onrechtmatig', vindt de rechter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer