Premier India trekt landbouwwetten in na jaar van protesten

De Indiase premier Narendra Modi trekt de omstreden landbouwwetten in het land in. Het besluit valt ruim een jaar na het begin van protesten tegen de wetgeving. Die heeft volgens boeren negatieve gevolgen voor hun inkomen.

Premier+India+trekt+landbouwwetten+in+na+jaar+van+protesten
© Europese Unie

De wetgeving moest de sector dereguleren, zodat boeren hun producten kunnen verkopen aan kopers buiten de door de overheid gereguleerde groothandelsmarkten met minimumprijzen. De verandering zou volgens Modi leiden tot betere prijzen, maar boeren vreesden naast een daling van inkomsten te moeten concurreren met grote bedrijven.


Het parlement keurde de wetten in september vorig jaar goed, maar de invoering ervan bleef uit. Er volgden grote boerenprotesten in heel India. Daarbij werden wegen geblokkeerd door diverse landbouwvoertuigen. Ook werden er hongerstakingen en sit-ins gehouden. Bij de acties vielen meerdere doden.

De wetten worden volgens Modi, die zijn besluit op televisie bekendmaakte, later deze maand officieel teruggetrokken tijdens een zitting van het parlement. Hij heeft ook zijn excuses aangeboden en hoopt 'een nieuwe start' te kunnen maken. Ook herhaalde de premier zijn standpunt dat de wetten vooral voordelen zouden hebben voor de kleine boeren. Het gaat daarbij om bijna 80 procent van alle boeren in het land. Twee derde van de bevolking haalt haar inkomsten uit de landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer