'Indiaan' voert soloactie tegen stikstofbeleid

Gekleed in een Indianenpak voerde konijnenhouder Henk Oonk dinsdag actie voor het gebouw van de tijdelijke Tweede Kamer in Den Haag. De ondernemer uit het Gelderse Vragender protesteert tegen het uitkopen van boeren voor woningbouw, wegenaanleg of zonneparken.

%27Indiaan%27+voert+soloactie+tegen+stikstofbeleid
© Dirk Hol

Met zijn soloprotest vraagt Oonk aandacht voor de uitruil tussen groene stikstof uit de landbouw voor grijze stikstof uit verkeer en woningbouw. 'Dat is het paard achter de wagen spannen, want dan krijg je meer fijnstof en stikstofoxiden. Dat heeft een hogere bijdrage aan klimaatverandering dan methaan uit de veehouderij.'

De politiek heeft volgens Oonk oogkleppen op voor nieuwe inzichten over het afbreken van methaan uit de veehouderij in de atmosfeer. Hij kreeg tijdens zijn actie bezoek van Tweede Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Tjeerd de Groot (D66) en LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak. Om zijn protest te ondersteunen heeft hij een online petitie geopend.


'Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat methaan uit de veehouderij veel minder invloed heeft dan methaan uit fossiele brandstoffen. Als we de uitstoot uit de veehouderij net als in de Verenigde Staten weten te verminderen, kan dat een bijdrage leveren aan het verminderen van de opwarming van de aarde', aldus Oonk.


Symbolische boodschap

De konijnenhouder had zich voor het protest verkleed als indiaan. Daarin zat een symbolische boodschap verborgen. 'Ook de indianen werden van hun grond verdreven.'

Alle 150 Kamerleden ontvangen deze week ook nog een brief waarin Oonk zijn bezwaren uiteenzet tegen het opkopen van boeren. Die brief is gedrukt op regenboogpapier, het symbool van de LHBTI-gemeenschap. 'Als die groep zou worden bejegend zoals wij boeren, waren de mensen en partijen die dat doen allang voor het Europese Hof gedaagd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer