Rechter legt protestboeren taakstraffen op

De rechter heeft vijf mensen veroordeeld tot taakstraffen voor hun rol bij het boerenprotest in Groningen in 2019. Drie van hen hebben ook een voorwaardelijke celstraf gekregen.

Rechter+legt+protestboeren+taakstraffen+op
© Pixabay

Boze boeren drongen 14 oktober 2019 het provinciehuis binnen om een gesprek met het provinciebestuur af te dwingen over het stikstofbeleid. Een boer uit het Drentse Tynaarlo was volgens de rechtbank in Groningen een van de leiders. De man reed mee op de trekker die op de Vismarkt bouwhekken omverreed. Een fietser werd net niet geraakt door een hek.


Volgens de rechter is hij medeverantwoordelijk en geeft de man daarom een taakstraf van honderd uur voor opruiing. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank doet er een maand voorwaardelijke celstraf bovenop, omdat het de man ook opruiing verwijt.

De rechter tilt er zwaar aan dat hij met dreigende taal besluitvorming heeft proberen te beïnvloeden. De vrijheid van meningsuiting en demonstratie zijn volgens de rechtbank een belangrijk recht, 'maar geen vrijbrief om op te roepen tot geweld'. De chauffeur van de trekker is onbekend gebleven.


Schadevergoeding deur

Een andere boer uit Noordbroek in Groningen forceerde met zijn trekker de deur van het provinciehuis. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij moet ook een schadevergoeding van 3.000 euro betalen. Voor een derde boer uit Groningen vindt de rechter een taakstraf van zestig uur wegens opruiing passend.

Een agrariër uit Noordhorn moet een taakstraf van dertig uur uitvoeren voor het aanrijden van een politiepaard. De vijfde boer die vanwege het boerenprotest voor de rechter stond, eveneens uit Noordhorn, kreeg ook een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij hield op 4 november 2019 twee agenten op zijn boerderij een kwartier vast.

De politie kwam in verband met het boerenprotest onderzoek doen naar een trekker op zijn erf. Hij moet een agent een schadevergoeding van 300 euro betalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer