GroenLinks en PvdA willen snel einde intensieve veehouderij

GroenLinks en de PvdA hebben maandag een 'progressief' oppositieakkoord gesloten. Dat moet dienen als tegenhanger van het coalitieakkoord waar op dit moment VVD, D66, CDA en ChristenUnie nog aan werken. Als het aan beide partijen ligt, moet er zo snel mogelijk een einde komen aan de intensieve veehouderij.

GroenLinks+en+PvdA+willen+snel+einde+intensieve+veehouderij
© ANP

Een einde aan de 'bio-industrie' is volgens GroenLinks en PvdA niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn, maar ook voor de volksgezondheid. 'Supermarkten en banken die boeren jarenlang hebben gestimuleerd om uit te breiden, gaan bijdragen aan de transitie naar een eerlijker systeem dat goed is voor mens, dier en natuur', stellen de twee linkse partijen in het akkoord. De stikstofuitstoot moet volgens beide zo snel mogelijk worden gehalveerd. Verder willen ze fors investeren in nieuwe natuur door bijvoorbeeld zeventien miljoen bomen te planten.In het oppositieakkoord wordt de landbouw verder niet veel genoemd. De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Ze willen daarop ook hetzelfde gaan stemmen.

PvdA en GroenLinks werken landelijk al langer samen, ook op het gebied van landbouw en natuur. Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) benadrukken dat er geen fusie in de maak is. Het akkoord betekent wel dat de twee partijen zich aan elkaar verbinden voor de komende regeerperiode.


Anders oppositie voeren

De partijen willen anders oppositie voeren dan in de afgelopen kabinetsperiode. In de lijst met samenwerkingsthema's staan onderwerpen als het tegengaan van klimaatverandering, de beschikbaarheid van betaalbare woningen en het verkleinen van ongelijkheid. De partijen willen bijvoorbeeld dat de doelstellingen van Parijs worden gehaald en dat de opwarming van de aarde tot maximaal 1.5 graad Celsius wordt beperkt.

De partijen willen beide dat vast werk weer de norm wordt, in plaats van zzp-constructies. Ze willen verder een substantiële verhoging van het minimumloon, de AOW en de bijstand. De samenwerking heeft wel politieke betekenis. Het kabinet heeft steun van een van deze twee partijen nodig in de Eerste Kamer, maar de nieuwe coalitie zal dus GroenLinks en de PvdA moeten overtuigen als ze steun wil voor voorstellen.


Samenwerking

Eerder kondigden de twee partijen al aan als één fractie te willen onderhandelen aan de formatietafel. Ze voeren ook al af en toe samen fractievergaderingen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werken de twee partijen in veel grote steden niet samen, bleek recent uit een rondgang van Nieuwsuur.

PvdA-leider Ploumen riep andere partijen en clubs buiten het parlement op zich aan te sluiten. Ze hoort graag voorstellen van mensen die ervan overtuigd zijn 'dat het anders kan en beter moet'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer