GroenLinks kan landbouwbegroting niet steunen

GroenLinks gaat de begroting van het ministerie van Landbouw niet goedkeuren zolang er geen aanvullend plan ligt om de stikstofcrisis aan te pakken. Dat blijkt woensdag tijdens het avondvullende debat over de miljoenennota van het kabinet.

GroenLinks+kan+landbouwbegroting+niet+steunen
© ANP Persbureau

‘We kunnen wat mij betreft niet de begroting van LNV afronden voordat er ook echt een oplossing ligt voor de stikstofproblematiek’, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen die traditioneel volgen op Prinsjesdag.


Gerichte opkoop

Klaver pleit voor het ophogen van de stikstofdoelstellingen door meer budget beschikbaar te stellen voor de gerichte opkoop van veehouderijen. ‘Deze stappen moeten we in deze begrotingsronde zetten.’

De afzonderlijke begrotingen van ministeries worden de komende maanden nog in de Kamer behandeld, en moeten ook goedkeuring van een meerderheid in het parlement krijgen. In de begroting van het ministerie van LNV worden geen aanvullende voorstellen gedaan om ervoor te zorgen dat er op de lange termijn minder stikstof neerslaat in de natuur.

'We moeten deze begrotingsronde stappen zetten anders gaat Nederland op slot'

Jesse Klaver (GroenLinks)

Verschillende partijen zijn van mening, en ook LNV-minister Carola Schouten heeft dat al eerder aangeven, dat er bovenop de vorig jaar aangenomen Wet stikstofreductie en natuurverbetering aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze moeten onder meer zorgen voor stikstofruimte dat nodig is om de woningbouw op gang te brengen.


Woningbouw heet hangijzer

Anders dan de landbouw is de woningbouw wel een heet hangijzer tijdens het marathondebat van woensdagavond. Alle partijen van links tot rechts vinden de woningnood en hoge huur- en huizenprijzen een prioriteit voor het komende politieke jaar.

Vanuit het ministerie zijn verschillende stikstofscenario's doorgerekend voor de lange termijn. Die zullen naar verwachting aan de formatietafel worden besproken, maar een halfjaar na de verkiezingen zijn er nog steeds geen officiële formatieonderhandelingen gestart, tot onvrede van Klaver.

‘We moeten doen wat nodig is, zegt hij. ‘We moeten deze begrotingsronde stappen zetten. Als we dat niet doen, kan er niet gebouwd worden, Nederland gaat op slot.’ Volgens Klaver kan ook de Kamer hierin het voortouw nemen.


Naast woningbouw is de aanpak van de klimaatverandering een ander belangrijk thema tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hierbij ontspon zich een debat tussen Rob Jetten (D66) en Caroline van de Plas (BBB).

D66 pleit voor een halvering van de veehouderij. Van der Plas wilde van Jetten weten of het verplaatsing van koeien naar landen met een veel hogere uitstoot per koe niet veel slechter is voor klimaat. ‘Voor een koe hier zijn elders drie koeien nodig. Wat schieten we er wereldwijd mee op’, betoogt de lijsttrekker van BBB.


Opgave voor Nederland

Jetten zegt dat zijn partij een einde wil maken 'aan de politiek die boeren steeds weer opnieuw laat investeren in een failliet systeem’. Hiermee herhaalt hij het bekende betoog van zijn partijgenoot Tjeerd de Groot. D66 kijkt alleen naar de opgaven die er voor Nederland liggen op het gebied biodiversiteit en klimaat, aldus Jetten. ‘De impact van de voedselproductie op de Nederlandse natuur is te groot.’

Het debat over de miljoenennota wordt rond 20.45 uur hervat en zal nog zeker enkele uren duren. Dertien van de negentien fractievoorzitters komen nog namens hun partij aan het woord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer