Laura+Bromet+hoog+op+kandidatenlijst+GroenLinks
Nieuws
© DIRK HOL

Laura Bromet hoog op kandidatenlijst GroenLinks

Landbouwwoordvoerder Laura Bromet van GroenLinks staat hoog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Op de lijst die maandagavond 9 november bekend werd gemaakt neemt zij de vierde plaats in.

Bromet stond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op de vijftiende plaats van de kieslijst van GroenLinks. De partij haalde daarbij veertien zetels, waardoor zij nipt een Kamerzetel miste. In 2018 kwam Bromet alsnog in de Tweede Kamer toen zij de opgestapte Rik Grashoff verving.

De Noord-Hollandse politica presenteerde vorig jaar samen met Tjeerd de Groot (D66) de initiatiefnota's 'Droge voeten' en 'Veen red je niet alleen'. Daarin pleiten zij voor vernatting van de veenweidegebieden en de ontwikkeling van nieuwe agrarische bedrijvigheid in die gebieden. Deze voorstellen staan ook in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij.


Bromet is een van de bekende gezichten waarmee GroenLinks de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar ingaat. Onder de eerste tien namen op de lijst zijn acht huidige Kamerleden. Partijleider Jesse Klaver en Corinne Ellemeet voeren de lijst aan.

In de top 10 staan twee nieuwe namen. De eerste nieuwe binnenkomer is Senna Maatoug op de vijfde plek. Zij werkt nu bij het ministerie van Financiën. Kauthar Bouchallikht, die de partij omschrijft als klimaatactivist, is de andere prominente nieuwkomer op plek 9.


Bekende Kamerleden

De top 10 wordt naast Bromet verder gevuld door bekende Kamerleden als Tom van der Lee (3), Bart Snels (6), Suzanne Kröger (7), Paul Smeulders (8) en Lisa Westerveld (10). Kamerlid Nevin Özütok staat op plaats 17.

Klaver heeft de ambitie om met zijn partij deel te nemen aan een regeringscoalitie. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, staat GroenLinks op zo'n vijftien zetels.


Solidaire samenleving

'Dit is een club van absolute toppers die strijden voor een duurzame en solidaire samenleving', zegt Klaver. 'Ons team van ervaren Kamerleden heeft zich de afgelopen vier jaar warmgedraaid in de oppositie. Dat sterke team vullen we aan met de grootste talenten uit onze beweging. Met deze lijst willen we GroenLinks voor het eerst in de geschiedenis in de regering brengen.'


Bij GroenLinks ontbreekt het, op Klaver na, aan veel Haagse veteranen. De zittende Kamerleden kwamen allemaal bij of na de verkiezingen van 2017 in het parlement. Ervaren krachten als Liesbeth van Tongeren, Linda Voortman en Rik Grashoff vertrokken de afgelopen jaren. Kamerlid Bram van Ojik, een veteraan op het gebied van Buitenlandse Zaken en een vertrouweling van Klaver, kondigde eerder al zijn vertrek aan.

In het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks staat, zoals valt te verwachten, een knalgroene landbouwagenda. De toekomst van de landbouw is duurzaam, lokaal, gezond en diervriendelijk, schrijft de partij die boeren die omschakelen naar natuurinclusieve landbouw financieel wil ondersteunen. Die omschakeling moet worden betaald uit een hogere vleesprijs, waarin alle klimaat- en natuurkosten die gepaard gaan met de productie van vlees worden doorberekend.


3 sterren Beter Leven

Als het aan GroenLinks ligt, wordt in 2025 mag alleen nog vlees verkocht dat minimaal 1 ster heeft van het Beter Leven Keurmerk. In 2030 moet al het vlees 2 sterren hebben en in 2035 3 sterren.

De partij wil een klimaatfonds oprichten van 60 miljard euro om te investeren in meer betaalbare en duurzame woningen, groene energie, het oplossen van de schulden en dakloosheidscrisis, scholing, onderzoek en innovatie, landbouw, natuur, fietsen en openbaar vervoer. Daarnaast moet er CO2-belasting komen bovenop de huidige Europese heffing.

GroenLinks wil de Ecologische Hoofdstructuur afmaken en natuurgebieden met elkaar verbinden. De uitstoot van stikstof moet worden gehalveerd. Industrie, verkeer en landbouw moeten daar allemaal aan bijdragen, net als de luchtvaart. De luchtvaart moet net als andere bedrijfstakken worden behandeld en belast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer