Onvoldoende steun voor stikstofwet GroenLinks

Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks heeft onvoldoende steun voor haar initiatiefwet om de stikstofcrisis aan te pakken. Dat bleek donderdag tijdens het debat over haar voorstellen.

Onvoldoende+steun+voor+stikstofwet+GroenLinks
© Dirk Hol

Het initiatiefwetsvoorstel waar het Kamerlid van GroenLinks anderhalf jaar aan werkte, wordt op dezelfde dag behandeld als het wetsvoorstel van landbouwminister Carola Schouten. Zij heeft een akkoord gesloten met SP, 50PLUS en SGP om de wet door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen.Die partijen zijn dan ook niet enthousiast over de initiatiefwet waarmee GroenLinks probeert de stikstofimpasse te doorbreken. Naast GroenLinks zegden alleen PvdA en Partij voor de Dieren steun toe voor de wet. Daarin staat onder meer dat in 2030 de stikstofuitstoot met 50 procent moet worden gereduceerd. Het kabinet gaat voor 50 procent minder neerslag in Natura 2000-gebieden in 2035.


Niet realistisch

Volgens veel partijen is het voorstel van Bromet niet realistisch en daarmee niet haalbaar. Ze heeft alleen de doelstellingen geformuleerd, zonder te onderbouwen hoe die doelen bereikt moeten worden. 'Er ontbreekt een programma', vindt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. 'Wat dat betreft is de wet van het kabinet een stuk concreter en meer uitgewerkt.'


Zelf zegt ze de adviezen van commissie-Remkes in wetgeving te hebben vastgelegd. De wet is een kaderwet en bevat daarom niet tot in detail de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Het is volgens Bromet vervolgens aan het rijk, de provincies en gemeenten om uitvoering te geven aan deze doelen. 'Het natuurbeleid is nu eenmaal gedecentraliseerd. Daar gaan de provincies over, al zouden wij dat graag anders zien.'


Stoer

VVD'er Mark Harbers noemt de initiatiefwet van GroenLinks een 'wetsvoorstel van grote stappen, snel thuis'. 'De doelen klinken stoer, maar als je op je laat inwerken wat de impact is van het maatregelenpakket dat het kabinet voorstelt, kan je moeiteloos concluderen dat de maatregelen die je op grond van dit initiatiefvoorstel moet nemen, zo snel doorschieten dat geen enkele sector ze nog realistisch op tijd rond kan krijgen.'

Voor GroenLinks is krimp van de veestapel geen doel op zich, al denkt de partij dat het onontkoombaar is om de doelen te realiseren. GroenLinks trekt voor de stikstofmaatregelen twee keer zoveel geld uit als het kabinet. Dat wil 6 miljard euro uittrekken voor de stikstofreductie tot 2030, GroenLinks 12 miljard euro. GroenLinks is verder voor verplichte opkoop van piekbelasters rond Natura 2000-gebieden, in plaats van vrijwillig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer