'Geborgde zetels zijn een zegen'

Ineens zijn de geborgde zetels onderwerp van debat. D66 en GroenLinks hebben een initiatiefwet voorbereid waarmee toegewezen zetels voor de belangenbehartigers van het buitengebied – bedrijfsleven, natuur- en agrarische organisaties – worden afgeschaft.

%27Geborgde+zetels+zijn+een+zegen%27
© ZLTO

Argument is dat dit systeem 'niet-democratisch' zou zijn; dat boeren een te dikke vinger in het bestuur van de 21 waterschappen in Nederland zouden hebben en alleen hun eigenbelang zouden behartigen. Een aantal partijen heeft zich achter dit initiatief geschaard en een meerderheid lijkt zich af te tekenen in de Tweede Kamer.

Hun uitgangspunt is alleen niet juist. Ons wereldwijd geroemde poldermodel vindt zijn oorsprong in de waterschappen. Natuurbeheerders, onder wie boeren, werken al eeuwenlang samen met professionals om het water te beheren. Daar is ons land niet bepaald slechter van geworden.

Het verlies van specialistische waterdeskundigheid en -kennis van het buitengebied zou daarom een ramp zijn, voor ons land en voor de regio's. Juist geborgde zetels garanderen een effectief waterbeheer, in het belang van alle Nederlanders. In een tijd waarin we de transitie maken van 'water naar de zee dragen' naar 'water opslaan en slim beheren' is die kennis van de landschapsbeheerders van groot belang.

Het verlies van specialistische waterdeskundigheid en -kennis van het buitengebied zou een ramp zijn

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Die grote maatschappelijke verantwoordelijkheid mag nooit ten koste gaan van 'enge' partijpolitieke afwegingen en opportunistische keuzes. Wij zullen er daarom alles aan doen om partijen die sympathiseren met deze initiatiefwet, op andere gedachten te brengen. Daarbij vinden we de kracht van het argument aan onze zijde, daarvan ben ik overtuigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer