'Water in de mond'

Boeren zijn nooit ver weg. Iedere dag genieten we van voedsel van topkwaliteit, fraai groen en een aangenaam landschap. Dat is niet vanzelfsprekend. Stikstof, tegenstrijdige regelgeving en consumentengedrag dat niet strookt met de consumentenwensen, maken ons werk uitdagend. Daar kwam de afgelopen jaren nog iets bij: kurkdroge zomers.

%27Water+in+de+mond%27
© ZLTO

Deze sluipmoordenaar onder onze gewassen en kwetsbare natuur krijgt de komende tijd veel aandacht. De waterschappen en de provincie maken in deze periode namelijk plannen voor het waterbeleid van de komende vijf jaar. Een stevig deel van dit waterbeleid is gericht op het voorkomen en bestrijden van droogte.

Als boerenvertegenwoordiger wijzen wij erop dat zorgen voor droge voeten in de winter nog steeds belangrijk is, maar het vasthouden van water voor het voorjaar en de zomer ook onze uitdaging is. Reden voor Brabantse boeren om een stap vooruit te doen en samen met de waterschappen maatregelen te nemen.

De veerkracht van de natuur is groot. Het is zaak dat boeren, overheid, waterbeheerders, industrie en natuurorganisaties samen gaan werken om die veerkracht maximaal te benutten. In dit dossier wil iedereen hetzelfde: voldoende zoetwater. De tijd van wijzen naar elkaar als oorzaak van de droogte moet achter ons liggen. De kunst is om samen de tanden te zetten in het verdelen van tijd en geld. Afgelopen winter hielden Brabantse boeren 480 miljoen kubieke meter water vast.

De tijd van wijzen naar elkaar als oorzaak van de droogte moet achter ons liggen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Zoals gezegd, boeren zijn nooit ver weg. Zeker niet wanneer maatschappelijke problemen moeten worden opgelost. De positieve toon van berichten over het goede werk van boeren smaakt naar meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer