'Dappere PAS-melder'

Voor mij hét woord van 2021: PAS-melder. Ruim 3.600 boeren met deze status verkeren al ruim twee jaar in onzekerheid. Van de ene dag op de andere waren hun activiteiten 'illegaal', toen na de uitspraak van de Raad van State de stikstofcrisis een feit was.

%27Dappere+PAS%2Dmelder%27
© ZLTO

Tot voor kort hadden ze geen gezicht, uit angst voor juridisch activisme en persoonlijke intimidatie. Ik vind het bizar dat hardwerkende agrarisch ondernemers moeten vrezen voor aantasting van hun persoonlijke levenssfeer. Nog altijd biedt de regering geen oplossing voor deze mensen.

Nu kunnen de milieuactivisten nog zo hard roepen dat ze er niet op uit zijn om boeren persoonlijk aan te pakken; ze weten natuurlijk donders goed dat boerenbedrijven in veel gevallen familiebedrijven zijn. De familienaam is de bedrijfsnaam en andersom. In een tijd waarin activisme en intimidatie aan de orde van de dag zijn, is dit ronduit bedreigend.

De oplossing voor grote stikstofuitdaging waarvoor we staan én verantwoordelijkheid dragen, ligt in de polder: niet in de rechtszaal, niet op het Malieveld. Boeren voelen die verantwoordelijk: ons breedgedragen plan 'Een duurzaam evenwicht' toont dat al te zeer. 'Landjepik' is uit den boze.

Tot voor kort hadden de PAS-melders geen gezicht, uit angst voor juridisch activisme en persoonlijke intimidatie

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Terug naar de PAS-melders. Melkveehouder én PAS-melder Joost van Eert uit Steenbergen was de eerste die zijn hoofd boven het maaiveld uitstak en in de Brabantse kranten zijn verhaal deed. Een ondernemer die snapt dat tijden veranderen, maar duidelijkheid verlangt. Terecht. Voor mij is hij een dappere ondernemer. Hij is ook een boer die recht heeft op duidelijkheid. Hopelijk krijgt hij snel zijn 'legale' status terug. Dat verdient hij en dat verdienen 3.600 andere PAS-melders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer