'Zomeroverpeinzingen over een nieuwe werkelijkheid'

Halverwege het jaar en even weg van de dynamiek van alledag vind ik de zomervakantie een geschikt moment om een tussenbalans op te maken.

%27Zomeroverpeinzingen+over+een+nieuwe+werkelijkheid%27
© ZLTO

In Zuidoost-Europa is de hitte enorm en zijn er grote bosbranden. Zo'n 1.500 kilometer noordelijker hebben we te kampen met de gevolgen van de enorme hoeveelheid water die ons heeft overspoeld. Dan mag je je gelukkig prijzen dat Nederland je thuisland is. Het beteugelen van het wassende water zit ons in de genen en heeft ons ook ditmaal, ondanks de forse schade, veel leed en ellende bespaard.

Nu het water zich heeft teruggetrokken, hoop ik op een ruimhartige overheid die oog heeft voor de noden van getroffen burgers en boeren. Tegelijkertijd hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om onze waterhuishouding beter op orde te brengen en te leren omgaan met het grillige weer en het veranderende klimaat.

Ik geloof niet dat de mens bij machte is het klimaat (volledig) naar zijn hand te zetten. Wel ben ik ervan overtuigd dat we ons kunnen aanpassen aan de nieuwe klimatologische werkelijkheid. Boeren en tuinders spelen daarbij een sleutelrol. Van oudsher beheren zij het land en het water dat er doorheen stroomt en erop valt.

Als geen ander weten boeren en tuinders hoe in te spelen op veranderingen in de samenleving

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Als geen ander weten zij hoe in te spelen op veranderingen in de samenleving, markt en natuur. Een groeiende wereldbevolking vergt veel van onze innovatiekracht, zeker als het gaat om slim en duurzaam voedsel produceren en water- en bodembeheer.

De oogsttijd is aangebroken, gezond voedsel en fijn groen zijn cruciaal voor de gezondheid en de kwaliteit van onze samenleving. Dankzij boeren en tuinders. Daar mogen we best eens bij stilstaan… en dankbaar voor zijn!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer