LLTB spreekt in op stikstofplan provincie Limburg

'Breng de sociaaleconomische gevolgen in beeld en laat de haalbaarheid en effectiviteit van maatregelen goed meewegen.' Dat was de belangrijkste boodschap van LLTB-bestuurslid Theo Coumans toen hij vorige week insprak bij Provincie Staten over de notitie 'Limburgse Aanpak Stikstofreductie en Natuurverbetering'.

LLTB+spreekt+in+op+stikstofplan+provincie+Limburg
© Han Reindsen

Het nieuwe College van Gedeputeerde Staten had aan de Statencommissie Ruimte, Landbouw en Natuur een sonderende notitie gestuurd, waarin is omschreven hoe de provincie Limburg verder wil met de aanpak van Natura 2000.

Coumans: 'Gedeputeerde Staten hadden twaalf leidende principes benoemd. Maar we missen er een: het tijdig in beeld brengen van de sociaaleconomische effecten van maatregelen die worden getroffen en het goed in beeld brengen of deze effectief zijn. Daarom heb ik de provincie gevraagd een dertiende principe toe te voegen.'

De gevolgen voor leefbaarheid, het effect op werkgelegenheid en de kansen en belemmeringen voor bijvoorbeeld toerisme, land- en tuinbouw en midden- en kleinbedrijf moeten volgens het LLTB-bestuurslid onder de aandacht komen. 'Bij dat laatste horen ook de gevolgen voor verdiencapaciteit en innovatiekracht. Niet alleen voor de primaire landbouw, maar ook voor de aan de primaire sector gelieerde bedrijven.'


Feitelijke metingen

Verder moet volgens het LLTB-bestuurslid worden onderbouwd welke maatregelen welk effect hebben zodat een juiste afweging kan plaatsvinden. In zijn inspraakreactie vroeg Coumans ook aandacht voor het meer werken met feitelijke metingen en het beter monitoren van wat er echt in de natuur gebeurt.

'De overheid werkt veel met rekenmodellen. We weten dat die gebreken kennen. Sommige natuur herstelt al, terwijl volgens de rekenmodellen de stikstofneerslag veel te hoog is. Dan moet je wel uitgaan van wat feitelijk gebeurt', geeft Coumans aan.


Het LLTB-bestuurslid hamert er nogmaals op dat geen enkel gebied in provincie Limburg hetzelfde is. 'Houd rekening met die verschillen', benadrukt hij. De problematiek in het Geuldal ligt volgens Coumans anders dan de problematiek rond de Peel, en die is weer anders dan in de Maasduinen of de Meinweg. 'De aanpak kan en moet dus verschillen. Lever en vraag maatwerk, waarbij wel zoveel mogelijk integraal wordt gewerkt.'

De volledige inspraakreactie van Coumans is terug te lezen op de website van de LLTB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer