Schouten wijzigt opkoopregeling veehouders bij natuurgebieden

De opkoopregeling voor veehouderijen nabij natuurgebieden wordt aangepast. Reden daarvoor is de verhoging van het subsidieplafond. Landbouwminister Carola Schouten hoopt met dit voorstel de regeling effectiever te maken.

Schouten+wijzigt+opkoopregeling+veehouders+bij+natuurgebieden
© Dirk Hol

Het gaat om een aanpassing van de zogeheten Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav), dat is de eerste tranche van de Maatregel gerichte opkoop. Eerder was al bekendgemaakt dat het subsidieplafond voor de Rpav wordt verhoogd met de 133,4 miljoen euro die resteert van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen.


De afgelopen maanden is in overleg met provincies gewerkt aan enkele wijzigingen om de effectiviteit van de Rpav te vergroten, schrijft Schouten. Er komt onder meer een verruiming van de subsidiabele kosten via aanpassing van de definitie van 'landbouwgrond', waarmee opkoop van grond onder en rond stallen en bedrijfsgebouwen mogelijk wordt gemaakt.


Plafondwaarde

Daarnaast verhoogt de bewindsvrouw de plafondwaarde voor veehouderijen zonder productierecht van 125.000 euro per mol stikstofdepositie per hectare per jaar naar 250.000 euro. Tevens komt er een verlenging van de eindtermijn waarbinnen de koopovereenkomsten moeten zijn afgesloten met vier maanden, tot en met 4 september 2022.

'Met deze wijzigingen worden naar verwachting meer opkopen gerealiseerd en kunnen de aan provincies beschikbaar gestelde budgetten meer worden benut dan zonder deze wijzigingen het geval zou zijn geweest', schrijft Schouten aan de Tweede Kamer. De stikstofruimte die door de Rpav beschikbaar komt, wordt onder bepaalde voorwaarden via het zogenoemde stikstofregistratiesysteem toebedeeld aan wegenbouw of woningbouwprojecten en aan de legalisatie van PAS-melders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer