CDA Fryslân: stikstofuitstoot in de praktijk meten

De leden van CDA Fryslân dienen half december op het partijcongres een resolutie in. Daarin pleiten zij voor de meting van stikstofuitstoot in de praktijk in plaats van uitgaan van modellen.

CDA+Frysl%C3%A2n%3A+stikstofuitstoot+in+de+praktijk+meten
© Gebiedscooperatie Westerkwartier

Zolang er niet meer duidelijkheid is over de uitstoot van stikstof door boerenbedrijven, mag geen gedwongen uitkoop van boeren plaatsvinden, stellen de christendemocraten. CDA Fryslân wil daarom dat er veel meer in de praktijk gemeten wordt en dat het Aerius-rekenmodel wordt getoetst aan de meetresultaten.

Verplichte uitkoop van boerenbedrijven mag niet plaatsvinden, totdat is aangetoond dat hiermee daadwerkelijk winst wordt behaald voor het naastliggende Natura 2000-gebied, stellen de leden. Verder wil de partij dat veehouders ondersteund worden in het nemen van maatregelen om het verlies aan mineralen te beperken en de kringloop beter te sluiten. Daarvoor zal onder andere de wetgeving moeten worden aangepast.

Ook pleiten de Friese leden van het CDA voor beheer van natuurgebieden door boeren, met een beheersovereenkomst van dertig jaar. De huidige overeenkomsten hebben een looptijd van zes jaar, dat geeft te weinig zekerheid in de bedrijfsvoering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer