Waterplan Drenthe zorgt voor beroering

Provinciale Staten, Watermaatschappij Drenthe en natuurorganisaties willen dat provincie Drenthe meer regie neemt in het waterbeheer. De aanpak van verdroging en emissies naar het grondwater gaan hen niet ver genoeg.

Waterplan+Drenthe+zorgt+voor+beroering
© Ida Hylkema

De kritiek op het provinciaal waterbeleid kwam woensdag naar boven bij de behandeling van het regionaal waterprogramma Drenthe in Provinciale Staten. Eerder hadden de natuurorganisaties en Watermaatschappij Drenthe (WMD) aangegeven dat het roer om moet.

Volgens de natuurclubs moet er veel meer gebeuren aan het terugdringen van de verdroging van natuur, zoals het creëren van een grotere waterbergingscapaciteit. Ook de aanpak van veenoxidatie schiet nog tekort, aldus de natuurclubs in een gezamenlijke brief.


Grondwater te vervuild

Directeur Leo Hendriks van WMD stelde afgelopen week dat er nog veel te veel vervuilende stoffen in het grondwater zitten. Het kost zijn onderneming steeds meer geld om het drinkwater voldoende te zuiveren. Hij vindt dat de provincie meer moet sturen door de landbouw in drinkwaterwingebieden beperkingen op te leggen. De meerkosten voor de boer moeten dan door de consument worden opgebracht.

Ook in Provinciale Staten klinken geluiden dat de provincie meer regie moet nemen in het waterbeheer. Volgens gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks) zijn wel afspraken gemaakt in het stroomgebied Rijn-Oost, maar geldt in het huidige provinciebeleid nog het principe: peil volgt functie. Dat maakt ingrijpen lastig.


Provinciaal mandaat

Het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen past volgens Kuipers niet in het provinciaal mandaat. Dat beleid is aan de landelijke overheid. Hij stelt zich voor het provinciaal waterprogramma te houden aan de ruimte die zit in de huidige provinciale omgevingsvisie. 'Voor andere dingen is een aanpassing van die visie nodig en die staat gepland voor 2023.'

LTO Noord-bestuurder Brenda Timmerman zijn vooral de opmerkingen van WMD-directeur Hendriks in het verkeerde keelgat geschoten. 'Boeren in de waterwingebieden doen samen met de WMD en de provincie juist nog zo hun best om zo min mogelijk middelen te laten wegspoelen. Natuurlijk, het kan altijd beter, maar dan voelt dit als een dolkstoot in de rug.'

Timmerman zoekt de komende weken contact met de Statenfracties. 'Wat nu wordt gezegd treft ons als boeren hard. Het is niet alleen de landbouw die aan zet is, veel reststoffen in het grondwater komen ook uit andere bronnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer