Eerste Brabantse Klimaatconferentie vooral bestuurlijke aangelegenheid

Om de weersextremen door de klimaatveranderingen het hoofd te kunnen bieden, zijn grote stappen met meer urgentie nodig. Dat is de conclusie na de eerste Brabantse Klimaatconferentie 'Verdrogen of Verzuipen' in Etten-Leur, die is georganiseerd door de Samenwerking aan Water in Midden- en West-Brabant en waterschap Brabantse Delta.

Eerste+Brabantse+Klimaatconferentie+vooral+bestuurlijke+aangelegenheid
© Waterschap Brabantse Delta

Tijdens de conferentie werd stilgestaan bij de grote opgaven die er liggen in het fysieke domein in het licht van klimaatverandering. Doel van de bijeenkomst was om samen de opgaven te verkennen en de eerste stappen te zetten. Speciale gast was deltacommissaris Peter Glas. Hij riep gemeenten, het waterschap, boeren, ondernemers en burgers in de regio Midden- en West-Brabant op om vooral integraal de opgaven in het fysieke domein aan te pakken.

'Water is de verbinder in de fysieke ruimte', aldus Glas. 'Het kan vaak bijdragen aan de oplossingen en soms stelt het eisen. Het is altijd een wisselwerking, maar als je het gesprek aangaat, ontstaan er interessante dingen. Het vergt ondernemerschap bij de overheden, maar ook bij bedrijven om dingen creatief bij elkaar te brengen.' Glas deed een beroep op de betrokkenen om vooral ook Den Haag te betrekken bij de gezamenlijke initiatieven. 'Trek Den Haag de regio in, 'make them an offer they can't refuse'.'


Klimaatbestendig en waterrobuust

Deltacommissaris Glas onderstreepte daarbij dat iedere schop die de grond ingaat klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. 'We nemen nu beslissingen die voor lange termijn bepalend zijn voor de ruimtelijke inrichting van ons land. Mijn oproep: doe het in één keer goed. Zorg ervoor dat we niet alleen de huidige problemen oplossen, maar ook schade voor toekomstige generaties voorkomen. Klimaatadaptie moet een sturend onderdeel zijn bij ruimtelijke planvorming.'

We nemen nu beslissingen die voor lange termijn bepalend zijn voor de ruimtelijke inrichting van ons land

Peter Glas, deltacommissaris

Verder riep de deltacommissaris gemeenten op om ook op regionaal niveau samen te werken aan klimaatadaptatie. Dijkgraaf Kees Jan de Vet sluit zich hier helemaal bij aan. 'De opgaven en urgentie zijn zo groot dat we naar een nieuwe gemeenschappelijkheid toe moeten. De relatie en samenhang met ontwikkelingen zoals de woningbouwopgave, energietransitie en de ontwikkelingen in het buitengebied zijn groot.'

'Het zijn onderwerpen die in samenhang moeten worden bekeken bij de gemeenteraadsverkiezingen, de kabinetsformatie, verstedelijkingsagenda's en het Deltaplan ruimtelijke adaptatie. Alleen zo komen we tot een grenzeloze en structurele aanpak voor een klimaatbestendig en waterrobuust Midden- en West-Brabant', besluit De Vet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer