Waterbeheerproject Markelosebroek succesvol afgesloten

Het waterbeheerproject Markelosebroek wordt op 20 oktober officieel opgeleverd en gepresenteerd. De afgelopen drie jaar werkten acht melkveehouders in Markelo intensief samen met waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Hof van Twente op het gebied van water- en bodembeheer.

Waterbeheerproject+Markelosebroek+succesvol+afgesloten
© Nieuwe Oogst

Doel van het project was het bevorderen van de klimaatrobuustheid van de omgeving. 'We hebben in 2018 via dit project op zo'n 25 hectare land onderwaterdrainage aangelegd en stuwen geplaatst, zodat we zelf meer de controle hebben over het water in de bodem', zegt deelnemer Rudi Addink.

'In de droge zomers hebben we nog geprofiteerd van deze investering omdat we het water beter konden vasthouden. En zelfs afgelopen natte zomer ook, omdat we het water sneller konden afvoeren zodat we vlotter het land weer op konden', legt Addink uit.


Geen wondermiddel, wel hulpmiddel

Addink noemt de genomen maatregelen geen wondermiddel, maar wel een goed hulpmiddel om klimaatrobuust te worden. 'De maatregelen worden steeds scherper en de natuur is grilliger. Vroeger ging het er vooral om dat het water zo snel mogelijk verdween en nu willen we het vooral vasthouden.'

Het is geen wondermiddel, want het kan niet op elk perceel worden toegepast, aldus Addink. 'Het ligt aan de hoogte van het land en het slootwaterpeil, maar het is een goede aanvulling. Wij hebben bijvoorbeeld nooit een regeninstallatie gehad, dat veel arbeidsintensiever is. Dat gaan we nu ook niet aanschaffen. Omdat het water bij de wortels komt, is het ook effectiever.'

Het project werd mede begeleid door Stimuland. Hendry van Ittersum van die organisatie ziet het voordeel van de kennisdeling die plaatsvond. 'Met dit project hebben we bewustwording gecreëerd op het gebied van water en waterbeheer. Er is veel gemeten in de bodem en sloten. Deze informatie is onderling uitgewisseld en besproken, zowel door boeren onderling alsook met het waterschap. Er vindt nu veel meer gezamenlijke afstemming plaats en er wordt aan meer knoppen gedraaid om tot een zo optimaal mogelijk waterbeheer te komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer